002.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ТГ (14 листопада – 21 листопада 2022 року).

Бюджет

Станом на 17 листопада до загального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 2,19 млрд грн, що становить 76,6% до плану на рік. Сума недовиконання пропорційно 1/12 на поточну дату становить 324,4 млн грн або «-» 12,9%. Сума недовиконання на поточну дату за розписом становить 311,5 млн грн або «-» 12,4%.

До спеціального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшли кошти в сумі 104,6 млн грн, що становить 88,7% до плану на рік.

Надходження бюджету розвитку становлять 5,5 млн грн.

Офіційних трансфертів до загального фонду надійшло 482,4 млн грн, що становить 99,3% до плану на січень-листопад за розписом.

Плата за землю та комунальне майно

Протягом листопада надійшло:

  • від оренди комунального майна – 4,04 млн грн, що становить 190% від планового завдання на листопад;
  • плати за землю – 3,76 млн грн, що становить 20,5% від планового завдання на листопад (земельного податку – 1,57 млн грн або 21% від плану на поточний місяць; орендної плати – 2,2 млн грн або 20,2% від плану на поточний місяць).

З початку року надходження склали:

  • від оренди комунального майна – 47,1 млн грн, що становить 183,6% від планового завдання на 11 місяців 2022 року за рахунок сплати заборгованості по орендній платі ТОВ «Сумитеплоенерго» за період з лютого по квітень 2022 року включно та авансового платежу за укладення додаткової угоди по договору оренди цілісного майнового комплексу;
  • від відчуження комунального майна – 4,14 млн грн, що становить 81,5% від планового завдання на 11 місяців;
  • коштів гарантійного та реєстраційного внесків, що визначені Законом України «Про оренду державного та комунального майна», які підлягають перерахуванню оператором електронного майданчика до відповідного бюджету, – 31,1 тис грн, що становить 56,5% від планового завдання на 11 місяців поточного року;
  • плати за землю – 115,85 млн грн, що становить 55,4% від планового завдання на 11 місяців (земельного податку – 53,46 млн грн або 63,7% від плану на 11 місяців; орендної плати – 62,4 млн грн або 49,8% від плану на 11 місяців);
  • від продажу земельних ділянок: авансовий внесок в рахунок оплати ціни земельної ділянки – 15 тис. грн (надходження планом не передбачалися);
  • коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 1,1 млн грн, що в 13,1 раза перевищує планове завдання на 11 місяців.

Крім того, з початку року до бюджету надійшло 18,4 тис. грн плати за встановлення земельного сервітуту, що становить 94,7% від планового завдання на січень – листопад 2022 року.

Освіта

Тривало облаштування трьох пілотних класів безпеки в закладах загальної середньої освіти. Сумський міський відділ ДСНС та управління патрульної поліції передали матеріально-технічне забезпечення та методичні матеріали для наповнення цих кабінетів безпеки.

Відбулося засідання постійної комісії для обстеження приміщень закладів освіти комунальної форми власності Сумської міської територіальної громади щодо готовності їх використання як найпростіших укриттів. Визначено заклади освіти, приміщення яких будуть обстежені.

У рамках Всеукраїнського Тижня безпеки дорожнього руху в закладах освіти спільно з управлінням патрульної поліції Департаменту патрульної поліції в Сумській області організовано флешмоб «Будь свідомим!»; конкурс малюнків та творчих робіт на тему «Безпека на дорозі»; майстер-класи з виготовлення світлоповертаючих пов'язок та книжечок «1000 і один поворот»; проведено виховні бесіди щодо необхідності дотримання Правил дорожнього руху, особливо в умовах відключення вуличного освітлення в темну пору доби.

У закладах загальної середньої освіти продовжувалися капітальні ремонти частини підвальних приміщень з пристосуванням їх для використання як найпростішого укриття.

Соціальний захист

Працівники департамент соціального захисту населення здійснювали приймання жителів громади з різних питань соціального захисту, вживалися заходи зі своєчасної підготовки документів для нарахування державних та місцевих соціальних гарантій. Протягом звітного періоду надано 5067 послуг щодо оформлення документів для призначення та виплати державної соціальної допомоги, матеріальної допомоги, надання пільг, компенсацій, житлової субсидії, отримання гуманітарної допомоги.

Прийнято, взято на облік та видано відповідні довідки 196 внутрішньо переміщеним особам.

Тривало оформлення документів для виплати компенсації витрат власникам житла, які безоплатно прихистили вдома ВПО з постраждалих від війни регіонів.

Частково виплачено щомісячну компенсацію за пільгове забезпечення хапрчовими продуктами 1387 громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, за жовтень 2022 року та в повному обсязі погашена заборгованість за вересень (135 особам) (488,9 тис. грн). У зв’язку із недофінансуванням з Державного бюджету України 351 «чорнобильцю» ІІ категорії виплата даної компенсації за жовтень поточного року ще не проведена.

Виконувалися програми Сумської міської територіальної громади соціального спрямування «Милосердя» та «Соціальна підтримка захисників України та членів їх сімей»:

  • 111 жителям виплачено щомісячні соціальні гарантії за листопад на суму 351,4 тис. грн, зокрема восьми особам, яким виповнилося 100 і більше років, та 12 особам з-поміж учасників бойових дій та особам з інвалідністю внаслідок війни, яким виповнилося 95 і більше років (по 1013,5 грн або 50% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність); особі з інвалідністю І групи з дитинства, майстру спорту України з пауерліфтингу та армспорту, Чемпіону України та Європи з пауерліфтингу та двом ветеранам підпільно-партизанського руху (по 2027 грн або 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність), 20 дітям з інвалідністю, хворим на рідкісні (орфанні) захворювання, які потребують спеціального дієтичного харчування та постійного прийому медичних препаратів (по 3260,4 грн або 130% прожиткового мінімуму), 49 дітям загиблих (померлих) захисників України (в розмірі 150% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку), 10 членам сімей загиблих в Афганістані воїнів-інтернаціоналістів, п’яти особам з інвалідністю внаслідок війни І групи з-поміж учасників бойових дій в Афганістані та чотирьом особам з інвалідністю внаслідок війни І групи з-поміж захисників України (по 3040,5 грн або 150% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність);
  • 1256 жителям громади перераховано матеріальну допомогу на оплату житлово-комунальних послуг за листопад на суму 499,3 тис. гривень, зокрема 722 Почесним донорам України (по 202,7 грн або 10% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність), 59 особам з інвалідністю І-ІІ групи по зору (по 506,75 грн або 25% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність), 227 особам з інвалідністю з дитинства I та II групи з діагнозом ДЦП та дітям з інвалідністю з діагнозом ДЦП (по 405,4 грн або 20% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, та в подвійному розмірі для осіб з інвалідністю з дитинства І А групи), 36 дітям, хворим на онкологічні захворювання, спінальну м'язову атрофію або бульозний епідермоліз (в розмірі 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку), дев’яти сім’ям (10 особам) загиблих в Афганістані воїнів-інтернаціоналістів та 132 сім’ям (195 особам) загиблих (померлих) захисників України (в розмірі від 50 до 95% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, залежно від кількості членів сім’ї), а також трьом сім’ям (семи особам) захисників України, які беруть безпосередню участь у бойових діях (в розмірі від 10 до 25 відсотків прожиткового мінімуму для працездатних осіб, залежно від кількості членів сім’ї);
  • трьом багатодітним сім’ям, діти з яких у 2022 році вступили до закладів вищої освіти, перераховано допомогу в розмірі прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку (7,7 тис. грн);
  • 583 фізичним особам, які надають соціальні послуги на непрофесійній основі, виплачено компенсацію за листопад поточного року на 876,2 тис. грн;
  • захиснику України, який отримав поранення, надано матеріальну допомогу в розмірі 7736 грн (чотири прожиткові мінімуми для осіб, які втратили працездатність);
    члена добровольчих формувань Сумської міської територіальної громади виплачено матеріальну допомогу за жовтень із розрахунку 6500 грн в місяць (з урахуванням дати набрання чинності контракту).

Здійснювалося комплексне визначення ступеня індивідуальних потреб трьох осіб, котрі потребують надання соціальних послуг, для подальшого розрахунку права громадянина, який надає соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, на виплату відповідної компенсації.

Протягом тижня надійшло 17 повідомлень про здійснення домашнього насильства відносно 17 осіб, з них відносно п’яти – повторно.

КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» щоденно забезпечувала обслуговування одиноких та одинокопроживаючих осіб похилого віку та з інвалідністю. Вперше на обслуговування взято 28 осіб.

В офлайн-режимі продовжувалася інформаційна, освітня та культурно-розвивальна робота, проводилися конкурси, марафони та вікторини. У рамках програми «Підготовка осіб з інвалідністю до самостійного життя» проведено вісім занять для 75 людей. Протягом звітного періоду 80 осіб взяли участь у 28 заходах культурно-виховного спрямування, 47 відвідувачі денних відділень терцентру – у п’яти майстер-класах із декоративно-вжиткового мистецтва. У понеділок і четвер у спортзалі МЦФЗН «Спорт для всіх» проводилися заняття «Групи здоров’я», в яких взяли участь 14 людей. Відбулося чотири заняття на факультетах Університету третього віку за участі 52 слухачів.

У рамках співпраці з волонтерським рухом «МИ ТУТ» під гаслом «Наближаємо Перемогу разом» працівники терцентру та його відвідувачі надавали допомогу у виготовленні маскувальних сіток та маскувального одягу, а також зроблено 18 килимків, 43 обереги, браслети і ляльки-мотанки для військових, 16 окопних свічок.

Завдяки реалізації спільного з ПАТ «Сумська Паляниця» проєкту «Соціальний Хліб» 300 одиноких громадян забезпечувалися хлібобулочними виробами. Додатково від благодійників отримано 40 одиниць хліба, які видано одиноким та одинокопроживаючим громадянам, які обслуговуються терцентром.

Працівники терцентру, які входять до мультидисциплінарної команди з надання соціальних послуг, під час виїзду до Великої Чернеччини допомогли 10 підопічним. Також чотирьом мешканцям даного старостату видано продуктові набори, 14 осіб забезпечено речами, сім осіб – підгузками для дорослих.

Одиноким пенсіонерам, особам з інвалідністю (24 особи) надано продуктові набори.

Жителям громади, які проходять гемодіаліз (21 особа), надавали послугу «Соціальне таксі».

Послугою притулку в Будинку нічного перебування терцентру «Берегиня» щодня користувалися 25 людей, ще п’ятеро осіб звернулися до пункту обігріву та залишилися на ночівлю.

Відбувалося 42 заходи з 52 безхатьками з соціальної інтеграції та реінтеграції, навчання, відновлення трудових і соціальних навичок, дві групові профілактичні та психокорекційні бесіди з 53 людьми.

За сприяння установи 24 людей забезпечено харчовими продуктами, дев’ятьох – речами.

Під час здійснення соціального патруля в місцях можливого скупчення бездомних осіб в районі вул. Харківська, вул. Героїв Сумщини розповсюджено листівки з інформацією про роботу Будинку нічного перебування.

КУ «Центр учасників бойових дій» протягом тижня надавала послуги з соціальної адаптації, юридичні та психологічні консультації.

Відбулося п’ять заходів культурно-виховного спрямування для учасників бойових дій та членів їх сімей. Організовано безоплатний перегляд вистави в Сумському національному академічному театрі ім. М. Щепкіна.

Ринок праці

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 18 листопада перебували на обліку, становила 2572 особи з яких 2182 (85%) отримували допомогу з безробіття.

З початку року за сприянням служби зайнятості працевлаштували 2190 осіб, з них зареєстрованих безробітних – 1616.

Під замовлення роботодавців організували професійне навчання для 156 людей.

У роботах тимчасового характеру, оплата яких здійснюється за кошти роботодавців, взяли участь 15 осіб.

Актуальна база вакансій станом на 18 листопада налічувала 343 одиниці: для робітників – 168, службовців – 140, для осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребує спеціальної підготовки, – 35.