003.jpg

Протягом трьох днів, з 23 по 25 травня у Сумах тривав семінар-практикум «Участь громадськості у запровадженні механізмів партиципаторного бюджетування».

Його учасниками стали представники структурних підрозділів, громадські активісти та депутати Сум, а також їх колеги з Львова, Ромен та Києва.

Головною метою триденних зустрічей та обговорень було визначення переліку цілей та очікуваних результатів від запровадження нового для України механізму взаємодії різних акторів міського життя, опрацювали плани подальших кроків у напрямку заснування бюджету участі.

Мова йшла про особливості громадського діалогу у теорії та на практиці, обговорювалися переваги та слабкі місця громадської участі, аспекти взаємодії стейкхолдерів місцевого розвитку у бюджетному процесі.
Окрема увага була приділена стандартам партицпаторного бюджету у Республіці Польща, у поєднанні з презентацією досвіду українських міст у запровадженні бюджету участі. Зупинилися учасники семінару на тематиці формування цілей громадського бюджету, а також викликів які ставить запровадження учасницького бюджету та проблемні місця, пов’язані з його реалізацією.

Не оминули присутні й такі аспекти, які комунікації з мешканцями та на наліз стейкхолдерів, промоційно-освітня та інформаційна кампанія у рамках громадського бюджету на прикладі Польщі. Важливою темою стало обговорення проблематики оцінки партиципаторного бюджет в цілому.

Досвід наших польських партнерів презентували Уршуля МАЄВСЬКА, експерт з м.Варшава, яка протягом тривалого часу працювала у мерії польської столиці та була одним з організаторів громадського бюджету та реалізації інструментів громадської участі, а також Борис МАРТЕЛЯ з Лодзя. Він є представником громадської організації «Топографія», експертом з партиципаторного бюджетування.

Цікавими для загалу були і виступи Олени ЛИСЕНКО, заступника начальника фінансового управління Чернігівської міської ради та Леоніда ДОНОСА, головного спеціаліста організаційного відділу Полтавської міської ради. Торік у своїх містах вони вже розпочали запровадження бюджетів участі. Тож їх шлях «проб та помилок» у поєднанні зі здобутками став дуже корисним.

Крім обговорення доповідей та презентацій, значний час семінару був присвячений практичним завданням та навчальним вправам. Присутні із великим зацікавленням брали участь у виконанні таких завдань, детально аналізуючи свої дії та перспективи у реалізації громадського бюджету.

Секретар міської ради, голова Координаційної ради з питань громадського (партицпаторного) бюджету м.Суми Андрій БАРАНОВ щиро подякував польським та українським експертам за їх бажання поділитися досвідом та напрацюваннями у сфері громадської участі. Він запевнив, що міська влада Сум, пріоритетами якої є прозорість та публічність, висловив впевненість, що бюджет участі стане для нашого міста традиційним та успішним механізмом залучення сумчан до розподілу міського бюджету задля блага усієї громади.

Олена Лисенко та Леонід Донос закликали своїх колег та громадських активістів не зупинятися, а користуючись досвідом і знаннями поляків та земляків, втілювати громадський бюджет якнайактивніше, шукаючи свій особливий шлях. Адже у цьому процесі немає єдиного шляху – кожен є вірним, бо спрямований на співпрацю та довіру між владою і громадянами.

«Ми сьогодні заздримо вам, українцям, адже ви нині лише починаєте запроваджувати партиципаторне бюджетування, відкриваєте для себе цей ефективний механізм громадської участі, тож маєте натхнення та нові ідеї задля його реалізації», - зауважив Борис Мартеля.

Нагадаємо, що вже з 1 червня у Сумах розпочинається прийом проектів від городян у рамках партиципаторного бюджету.

Семінар проходив у рамках Проекту Фундації польсько-української співпраці ПАУСІ «Громадський бюджет – спільний успіх активних громадян та відкритої влади». Проектом передбачено: навчання посадовців міської влади, громадських активістів з питань методології запровадження партиципаторного бюджетного процесу; навчальна поїздка до Польщі; опрацювання за допомогою українських та іноземних експертів та запровадження у містах-партнерах Проекту механізмів формування місцевих бюджетів за участю громадян.

Проект реалізується у рамках Польсько-Канадської Програми Підтримки Демократії співфінансованої з програми польської співпраці на користь розвитку Міністерства закордонних справ РП та канадського Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD).