0010.jpg

Без штучних бар’єрів та виключень, - саме таким має бути спілкування як між всіма громадянами, так і з органами влади, зокрема.

Детально про етику комунікації знайомтесь у «Довіднику безбар’єрності» - гіді з коректного спілкування, у якому зафіксовані нові норми безбар’єрної мови.

Цей гід створений за ініціативи першої леді Олени ЗЕЛЕНСЬКОЇ у співпраці з громадськими організаціями, правозахисниками, психологами, українськими та міжнародними експертами.

...В Україні живуть 41,5 млн громадян. Це чоловіки й жінки, діти, молодь і люди старшого віку, представники різних національностей, кольору шкіри, стану здоров’я… Ми всі різні, але попри нашу різність, кожен та кожна з нас заслуговує на повагу, безпеку, гідне ставлення і розвиток. Та, на жаль, дуже багато людей щодня стикаються з суспільними бар’єрами.

Україна має будувати безбар’єрність. Поступово, але невпинно. Але з чого почати? Що залежить від кожного з нас?

Почнімо з мови, якою говоримо. Мова відображає суспільні настрої. Саме вона швидко реагує на ті зміни, що відбуваються навколо нас.

Цей довідник розкаже, як говорити з повагою до людей, як писати та звертатися, щоб все суспільство не створювало штучних бар’єрів та виключень.

Так крізь нашу мову безбар’єрність ставатиме новою суспільною нормою.

Довідник складається з чотирьох розділів:

  • «Складові безбар’єрності» - простою та доступною мовою розкриває, що таке бар’єри, стереотипи, інклюзія, залучення, недискримінація, толерантність, прийняття, доступність, гендерна рівність, універсальний дизайн тощо.
  • «Правила мови» - наведені та пояснені принципи безбар’єрної мови – мови, у якій відсутні слова, фрази, що демонструють упереджене, стереотипне або дискримінаційне ставлення до людини.
  • «Словник» - зібрані поняття, які некоректно вживати стосовно різних людей. Тут пропонуються варіанти, як говорити правильно і пояснюється, чому саме так.
  • «Безбар’єрний календар» - розповідає про важливі дати, визначні та пам’ятні дні та пояснює, як їх відзначати, та коли привітання є недоречними.