Print
Hits: 1810

Запровадження цього свята стало відповіддю на заклик метеорологів захищати клімат як важливий природний ресурс, що впливає на добробут нинішніх і майбутніх поколінь.

Збереження клімату – одна з глобальних проблем, які сьогодні поставлені перед людством. Глобальне потепління, пов’язані з ним природні катаклізми, погіршення погодних умов на планеті, підвищення рівня океану негативно впливають на продовольчу, життєву та майнову безпеку людей, суттєво позначається на стані природних ресурсів та збалансованому розвитку держав.

До числа головних причин, які ведуть до незворотних кліматичних змін на планеті, відноситься підвищення концентрації парникових газів в атмосфері. Вперше це явище обговорювалося на світовому рівні у 1992 році на Саміті Землі в Ріо-де-Жанейро. Представники понад 180 країн світу підписали Рамкову конвенцію ООН про зміну клімату (РКЗК). Ця угода визначила загальні принципи дій держав, спрямовані на стабілізацію парникових газів в атмосфері на тому рівні, який не загрожує кліматичній системі Землі глобальним антропогенним впливом.

У кінці 1997 року на третій конференції сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, що проходила в Кіото (Японія), на додаток до Конвенції був прийнятий Кіотський протокол – міжнародний документ, який зобов’язував розвинені країни і країни з перехідною економікою скоротити або стабілізувати викиди парникових газів у 2008-2012 роках у порівнянні з 1990 роком.

У грудні 2015 року в Парижі відбулось узгодження представниками понад 190 держав міжнародної угоди, яка згодом замінить Кіотський протокол. У цій угоді поставлені амбітні цілі щодо утримання збільшення середньої температури на Землі не більш ніж на 1,5 °С за рахунок значного зменшення емісії вуглекислого газу.

У квітні 2016 року у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку відбулася церемонія підписання представниками 174 держав, включаючи Україну цієї кліматичної угоди. Країни, які підписали пакт, зобов’язуються сформулювати та оприлюднити свої цілі щодо зменшення викидів СО2 і адаптації до змін клімату, що відбуваються. Суттєвим досягненням Паризької угоди є встановлення чітких міжнародних механізмів перевірки виконання країнами поставлених угодою завдань.

Вже сьогодні у багатьох куточках земної кулі стають помітними наслідки зміни клімату – зменшується площа льодовиків, підвищується рівень моря, почастішали сильні шторми, торнадо та рясні повені. Ці зміни торкаються не тільки природи, але й значною мірою впливають на життя, здоров'я та добробут людей по всьому світу. Ми повинні замислитися та зрозуміти, що людство не має права використовувати атмосферу планети для забруднення.

Якщо не почати активно діяти, то вже незабаром настане час, коли глобальну зміну клімату зупинити буде вже неможливо, і життя на планеті у майбутньому буде під загрозою.