002.jpg

На території міста Суми моніторинг викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря здійснює лабораторія Сумського обласного центру з гідрометеорології.

За даними Сумського обласного центру з гідрометеорології у січні 2019 року на ПСЗ №5 (вул. Металургів) середньомісячний вміст по діоксиду азоту перевищував рівень ГДК в 2,4 рази.

Перевищення максимально разової ГДК зафіксовано по пилу в 1,2 рази 22 січня при південному напрямку вітру зі швидкістю 1 м/с на ПСЗ №5 по вул. Металургів.

У деякі дні січня на ПСЗ №3 (вул. Сумсько-Київських дивізій) та ПСЗ №4 (вул. Харківська) зафіксовано незначне підвищення максимально разової концентрації, але далеке від ГДК по діоксиду сірки, а саме:

- 10 січня о 01 годині на ПСЗ №4 та о 07 годині на ПСЗ №3 при південно-східному напрямку вітру зі швидкісю 2 м/с;
- 26 січня о 07 годині при південно-східному напрямку вітру зі швидкісю 7 м/с на ПСЗ №4;
- 31 січня о 01 годині при південно-східному напрямку вітру зі швидкісю 6 м/с на ПСЗ №4.

У порівнянні з попереднім місяцем забруднення атмосферного повітря міста по пилу, діоксиду сірки збільшилося, по оксиду азоту, оксиду вуглецю, формальдегіду зменшилося, а по діоксиду азоту та аміаку зосталося майже на попередньому рівні.

Високих та екстремально високих рівнів забруднення атмосферного повітря в січні не спостерігалось.

Спостереження за рівнем радіаційного забруднення атмосферного повітря щоденно проводила авіаметеорологічна станція Суми. Радіаційний фон у січні по м. Суми складав 12-13 мкР/год, і не перевищував допустимих значень.

За матеріалами Сумського обласного
центру з гідрометеорології