004.jpg

На території міста Суми моніторинг викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря здійснює лабораторія Сумського обласного центру з гідрометеорології.

За даними Сумського обласного центру з гідрометеорології у червні 2020 року відбір проб атмосферного повітря здійснювався на 3-х стаціонарних постах, які знаходяться за адресами: вул. Сумсько-Київських дивізій, 26 (ПСЗ № 3), вул. Харківська, 125 (ПСЗ № 4), вул. Металургів, 2 (ПСЗ № 5).

Протягом червня 2020 року відібрано та проаналізовано 1226 проб атмосферного повітря.

Середньомісячні концентрації діоксиду азоту перевищували санітарні норми в атмосферному повітрі в 2 рази, пилу – в 1,9 рази, формальдегіду – в 1,5 рази. Інші інгредієнти, що визначались, нижче або на рівні санітарних норм.

У червні на ПСЗ №5 (вул. Металургів) середньомісячний вміст по пилу перевищував рівень ГДК в 2,3 рази, діоксиду азоту в 2,5 рази. Середньомісячна концентрація перевищувала ГДК по пилу в 1,7 рази, діоксиду азоту в 1,8 рази на ПСЗ №4 (вул.Харківська), на ПСЗ №3 (вул.Сумсько-Київських дивізій) по діоксиду азоту та пилу 1,6 рази.

05 червня о 19 год. при південно-східному напрямку вітру зі швидкістю 3 м/с на ПСЗ №5 (вул. Металургів) зафіксовано максимально разову концентрацію по діоксиду азоту на межі ГДК.

18 червня о 07 год. при східному напрямку вітру зі швидкістю 3 м/с та 30 червня о 07 год. при південносхідному напрямку вітру зі швидкістю 2 м/с  на ПСЗ №5 (вул. Металургів) зафіксовано перевищення максимально разової концентрації по пилу в 1,2 рази.

У порівнянні з травнем 2020 року рівень забруднення атмосферного повітря пилом, діоксидом азоту, діоксидом сірки, аміаком, формальдегідом збільшився, оксидом азоту, оксидом вуглецю залишився майже на попередньому рівні.

Високих та екстремально високих рівнів забруднення атмосферного повітря в червні не спостерігалось.

Спостереження за рівнем радіаційного забруднення атмосферного повітря щоденно проводила авіаметеорологічна станція Суми. Радіаційний фон у червні 2020 року у м. Суми складав 11-13 мкР/год, що не перевищує допустимих значень.

За матеріалами Сумського обласного

центру з гідрометеорології