Print
Hits: 761

Спостереження за вмістом пилу, діоксиду сірки, оксиду вуглецю, діоксиду та оксиду азоту, аміаку, формальдегіду проводились щоденно на 3-х стаціонарних постах.

За минулий місяць відібрано 1246 проб атмосферного повітря.

Середньомісячні концентрації по місту перевищували санітарні норми в атмосферному повітрі по пилу, діоксиду азоту в 2 рази, формальдегіду в 1,4 рази. Інші інгредієнти, що визначались, нижче санітарних норм.

В червні на ПСЗ № 5 (вул. Металургів) середньомісячний вміст по пилу перевищував рівень ГДК в 2,4 рази, діоксиду азоту в 2,6 рази, формальдегіду в 1,4 рази. Також середньомісячна концентрація перевищувала ГДК по пилу в 1,9 рази, діоксиду азоту в 1,8 рази на ПСЗ № 4 (вул. Харківська), а на ПСЗ № 3 (вул. Сумсько-Київських дивізій) - по пилу в 1,6 рази та діоксиду азоту в 1,8 рази.

В червні зафіксовано 5 випадків перевищення максимально разової концентрації по пилу на ПСЗ № 5 (вул. Металургів):
- 10 червня о 07 год. в 1,2 рази при штилі;
- 16 червня о 19 год. в 1,2 рази при північно-східному напрямку вітру зі швидкістю 1 м/с;
- 24 червня о 07 год. в 1,2 рази при штилі;
- 25 червня о 07 та 19 год. в 1,4 рази при штилі та в 1,2 рази при північному напрямку вітру зі швидкістю 3 м/с відповідно.

17 червня о 19 год. зафіксовано 1 випадок перевищення максимально разової концентрації в 1,4 рази по оксиду вуглецю на ПСЗ № 5.

Також в червні на ПСЗ № 5 виявлено 4 випадки перевищення максимально разової концентрації по діоксиду азоту в 1,1 рази:
- 17 червня о 19 год. при північно-східному напрямку вітру зі швидкістю 5 м/с;
- 19 червня о 07 год. при південному напрямку вітру зі швидкістю 5 м/с;
- 24 червня о 07 год. при штилі;
- 26 червня о 19 год. при північно-східному напрямку вітру зі швидкістю 5 м/с.

На ПСЗ № 3 (вул. Сумсько-Київських дивізій) виявлено 1 випадок перевищення максимально разової концентрації по діоксиду азоту в 1,1 рази 26 червня о 19 год. при північно-східному напрямку вітру зі швидкістю 5 м/с.

У порівнянні з попереднім місяцем забруднення атмосферного повітря міста по пилу, діоксиду сірки збільшилося, по діоксиду азоту, оксиду вуглецю, формальдегіду зменшилося, а по оксиду азоту та аміаку зосталося майже на попередньому рівні.

Високих та екстремально високих рівнів забруднення атмосферного повітря в червні не спостерігалось.

Спостереження за рівнем радіаційного забруднення атмосферного повітря щоденно проводила авіаметеорологічна станція Суми. Радіаційний фон у червні по м. Суми складав 12 - 13 мкР/год, і не перевищував допустимих значень.

 

За матеріалами Сумського обласного

центру з гідрометеорології