006.jpg

Спостереження за вмістом пилу, діоксиду сірки, оксиду вуглецю, діоксиду та оксиду азоту, аміаку, формальдегіду проводились щоденно на 3-х стаціонарних постах.

У грудні було відібрано і проаналізовано 1300 проб атмосферного повітря.

Середньомісячні концентрації перевищували ГДК в атмосферному повітрі міста по пилу та діоксиду азоту в 2 рази, формальдегіду в 1,2 рази. Інші речовини, що визначались, нижче санітарних норм.

У грудні на ПСЗ № 5 (вул. Металургів) середньомісячний вміст пилу та діоксиду азоту перевищував рівень ГДК в 2,7 рази, формальдегіду в 1,2 рази.

На ПСЗ № 4 (вул. Харківська) середньомісячна концентрація пилу перевищувала ГДК в 1,8 рази, діоксиду азоту в 1,6 рази, на ПСЗ № 3 (вул. Сумсько-Київських дивізій) середньомісячна концентрація пилу в 1,4 рази, а діоксиду азоту в 1,6 рази.

У грудні зафіксовано 5 випадків перевищення максимально разової концентрації по пилу на ПСЗ № 5 (вул. Металургів):

  • 02 грудня о 07 год. - в 1,2 рази при південному напрямку вітру зі швидкістю 4 м/с;
  • 07 грудня о 19 год. - в 1,2 рази при південно-східному напрямку вітру зі швидкістю 5 м/с;
  • 17 грудня о 07 год. - в 1,2 рази при штилі;
  • 27 грудня о 07 год. - в 1,2 рази при північно-західному напрямку вітру зі швидкістю 1 м/с та о 19 год. в 2,8 рази при штилі.

Зафіксовано 1 випадок перевищення максимально разової концентрації по оксиду вуглецю в 1,2 рази 27 грудня о 19 год. при штилі на ПСЗ № 5 (вул. Металургів).

На ПСЗ № 3 (вул. Сумсько-Київських дивізій) та ПСЗ № 4 (вул. Харківська) перевищення максимально разової концентрації з жодної домішки не зафіксовано.

У порівнянні з листопадом 2021 року забруднення атмосферного повітря міста по пилу, діоксиду сірки, діоксиду азоту, формальдегіду зменшилося, а по оксиду азоту, оксиду вуглецю та аміаку залишилось майже на тому ж рівні.

Високих та екстремально високих рівнів забруднення атмосферного повітря в грудні не спостерігалось.

Спостереження за рівнем радіаційного забруднення атмосферного повітря щоденно проводила авіаметеорологічна станція Суми. Радіаційний фон у грудні по м. Суми складав 12-13 мкР/год, і не перевищував допустимих значень.

 

За матеріалами Сумського обласного

                                                       центру з гідрометеорології