004.jpg

Спостереження за вмістом пилу, діоксиду сірки, оксиду вуглецю, діоксиду та оксиду азоту, аміаку, формальдегіду проводились щоденно на 2-х стаціонарних постах.

В травні відібрано і проаналізовано 838 проб атмосферного повітря.

Середньомісячні концентрації по місту в цей період перевищували санітарні норми в атмосферному повітрі по пилу в 2,2 рази, діоксиду азоту в 2,1 разиформальдегіду в 1,4 рази. Інші інгредієнти, що визначались, нижче санітарних норм.

В травні на ПСЗ №5 (вул. Металургів) середньомісячний вміст по пилу перевищував рівень ГДК в 2,6 рази, діоксиду азоту в 2,8 рази, формальдегіду в 1,4 рази. Також середньомісячна концентрація перевищувала ГДК по пилу в 1,7 рази та діоксиду азоту в 1,5 рази, на   ПСЗ №3 (вул. Сумсько-Київських дивізій).

За зазначений період зафіксовано 3 випадки перевищення максимально разової концентрації по пилу на ПСЗ №5 (вул. Металургів):

  • 03 травня о19 год. в 1,2 рази при південно-західному напрямку вітру зі швидкістю 3 м/с;
  • 04 травня о 19 год. в 1,4 рази при північному напрямку вітру зі швидкістю 6 м/с;
  • 26 травня о 19 год. в 1,2 рази при південно-західному напрямку вітру зі швидкістю 4 м/с.

Також на ПСЗ №5 (вул. Металургів) зафіксовано 2 випадки перевищення максимально разової концентрації по діоксиду азоту в 1,1 рази 13 травня о 07 год. при західному напрямку вітру зі швидкістю 6 м/с та 16 травня о 07 год. при північно-західному напрямку вітру зі швидкістю 5 м/с.

На ПСЗ №3 (вул. Сумсько-Київських дивізій) перевищення максимально разової концентрації з жодної домішки не зафіксовано.

У порівнянні з квітнем місяцем забруднення атмосферного повітря міста по пилу, діоксиду азоту, діоксиду сірки, аміаку, формальдегіду збільшилося, а по оксиду вуглецю та оксиду азоту зосталося на попередньому рівні.

Високих та екстремально високих рівнів забруднення атмосферного повітря в травні не спостерігалось.

Спостереження за рівнем радіаційного забруднення атмосферного повітря щоденно проводила авіаметеорологічна станція Суми. Радіаційний фон у травні по м. Суми складав 11-13 мкР/год, і не перевищував допустимих значень.

Примітка: - Стаціонарний пост (ПСЗ №4) по вул. Харківська, 125 не працює, через пошкодження під час бойових дій.