0012.jpg

Спостереження за вмістом пилу, діоксиду сірки, оксиду вуглецю, діоксиду та оксиду азоту, аміаку, формальдегіду проводились щоденно на 3-х стаціонарних постах.

У червні відібрано і проаналізовано 1310 проб атмосферного повітря.

Середньомісячні концентрації по місту в цей період перевищували санітарні норми в атмосферному повітрі по діоксиду азоту та пилу у 2 рази, формальдегід в 1,5 раза. Інші сполуки, що визначались, на рівні або нижче санітарних норм.

У червні на ПСЗ № 5 (вул. Металургів) середньомісячний вміст перевищував рівень ГДК по пилу в 2,4 раза, по діоксиду азоту в 2,3 раза, формальдегіду в 1,5 раза. Також середньомісячна концентрація перевищувала ГДК по пилу в 1,9 раза та діоксиду азоту в 2,0 рази на ПСЗ № 4 (вул. Харківська), а на ПСЗ № 3 (вул. Холодноярської бригади) по пилу в 1,6 раза та діоксиду азоту в 1,8 раза.

За зазначений період на ПСЗ № 5 (вул. Металургів) зафіксовано 3 випадки перевищення максимально разової концентрації по пилу:

  • 1 червня о 07:00 в 1,2 раза при південному напрямку вітру зі швидкістю 1 м/с;
  • 12 червня о 07:00 в 1,2 раза при південному напрямку вітру зі швидкістю 3 м/с; 19 червня о 07:00 в 1,4 раза при штилі.

На ПСЗ № 4 (вул. Харківська) виявлено 1 випадок перевищення максимально разової концентрації по пилу:

  • 1 червня о 19:00 в 1,2 раза при південно-західному напрямку вітру зі швидкістю 3 м/с.

На ПСЗ № 3 (вул. Холодноярської бригади) у червні перевищення максимально разової концентрації з жодної домішки не зафіксовано.

У порівнянні з травнем 2024 року забруднення атмосферного повітря міста по формальдегіду збільшилося, по оксиду вуглецю зменшилося, по пилу,
діоксиду азоту, оксиду азоту. діоксиду сірки та аміаку зосталося майже на попередньому рівні.

Спостереження за рівнем радіаційного забруднення атмосферного повітря щоденно проводила авіаметеорологічна станція Суми. Радіаційний фон у червні по м. Суми складав 12-13 мкР/год і не перевищував допустимих значень.