Print
Hits: 5170

До ламп, що містять ртуть, відносяться люмінесцентні лампи всіх типів, лампи ДРЛ (дугові ртутні лампи), енергозберігаючі КЛЛ (компактні люмінесцентні лампи), неонові, бактерицидні та інші лампи, що містять ртуть.

За гігієнічною класифікацією ртуть та її сполуки відносяться до I класу небезпеки - до надзвичайно токсичних речовин. У люмінесцентних лампах міститься до 5 мг ртуті, що знаходиться в агрегатному стані у вигляді парів, які дуже шкідливі та можуть викликати важке отруєння. Через випадкове пошкодження лампи, пари ртуті, що не мають кольору і запаху, опиняються в повітрі. Вдихання таких парів може призвести до ураження печінки, нирок, нервової системи людини.

При використанні люмінесцентних ламп ГО "Екологічні ініціативи", м. Львів рекомендує:

У разі пошкодження (розбивання) колби лампи у приміщенні рекомендується:

На даний час в Україні відсутній системний збір відпрацьованих люмінесцентних ламп, що утворюються у домашніх господарствах.
Водночас Ви можете самостійно здати відпрацьовані люмінесцентні лампи до спеціалізованих підприємств, що мають ліцензію на збирання, перевезення і зберігання ламп з ртутним наповненням.
На території міста Суми таку діяльність здійснюють ліцензіати: ТОВ «Екостандарт Рециклінг» (м. Суми, вул. Набережна р. Стрілки, 46 («Будинок природи»), 3-й поверх, оф. №9, №3, тел. 610-506);
ТОВ «Спецзахист» (м. Суми, вул. Скрябіна, буд. 38, тел. 786-702).
Вартість послуги платна.