007.jpg

Організатор громадського обговорення - управління стратегічного розвитку міста.

9 липня 2022 року Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо засад державної регіональної політики та політики відновлення регіонів і територій». Відтепер Стратегія розвитку територіальної громади є головним обов’язковим планувальним документом розвитку громади.

Чому виникла необхідність оновлення/актуалізації чинної Стратегії розвитку міста Суми до 2030 року?

  1. Децентралізація. Створення Сумської міської територіальної громади.
  2. Повномасштабна війна.
  3. Зміни до закону України «Про засади державної регіональної політики» (зміни від 09.07.22).
  4. Затвердження Методичних рекомендацій щодо порядку розроблення, затвердження, реалізації, проведення моніторингу та оцінювання реалізації стратегій розвитку територіальних громад (наказ від 21.12.22).
  5. Вирішення питань прогнозування та стратегування/програмування повоєнного відновлення та розвитку.

Сумська міська ТГ стала пілотною громадою у реалізації проєкту «Розробка та апробація системи моніторингу та оцінки реалізації Стратегії розвитку територіальної громади в умовах повоєнного відновлення» Програми ООН з відновлення та розбудови миру. Адаптація/актуалізація чинної Стратегії розвитку до умов воєнного стану, повоєнного відновлення та розвитку з урахуванням нових викликів і міжнародної підтримки проводилось спільно з експертами ПРООН.

Відповідно до нормативних документів та рекомендацій термін реалізації Стратегії Сумської територіальної громади синхронізовано з Державною стратегією регіонального розвитку та Стратегією розвитку Сумської області, що розраховані до 2027 р. включно.

Під час актуалізації та приведення у відповідність Стратегії розвитку до умов воєнного стану та повоєнного відновлення управлінням стратегічного розвитку міста:

  • здійснено збір даних та підготовка інформації для соціально-економічного аналізу Стратегії розвитку з оцінкою стану громади з урахуванням наслідків війни;
  • проведено опитування ВПО до СМТГ з метою проведення всеохоплюючого аналізу рівня задоволеності та потреб громадян, що стали вимушеними переселенцями до Сумської міської ТГ у зв’язку з військовою агресію російської федерації;
  • опитування представників бізнесу з метою проведення детального аналізу нинішньої ситуації, в якій опинилися представники малого та середнього бізнесу Сумської міської ТГ у зв’язку з військовою агресію російської федерації;
  • опитування основних стейкхолдерів проєкту (представники влади) та кінцевих бенефіціарів (мешканці громади);
  • проведено аналіз основних тенденцій різних сфер розвитку Сумської громади, що базуються на даних 2020-2022 років;
  • переглянуті внутрішні та зовнішні чинники розвитку громади з огляду на обставини, що склалися внаслідок широкомасштабної війни;
  • розроблені прогнозні сценарії розвитку (на основі різних сценарних умов);
  • внесено зміни до структури оперативних цілей та завдань;
  • розширено змістовну частину проєктних ідей та заходів із виконання завдань Стратегії;
  • сформовано орієнтовний фінансовий план реалізації Стратегії;
  • розроблено проєкт Плану реалізації на весь період дії стратегічного документа, тобто на 2023-2027 рр.;
  • доопрацьовано систему моніторингу на основі визначення вичерпного переліку відповідних індикаторів та показників результативності за цілями та завданнями.

Строки проведення заходів з громадського обговорення

Громадське обговорення у формі електронної консультації проводиться з дня оприлюднення зазначеного інформаційного повідомлення і до 03.05.2023 року.

Ознайомитись з проєктом рішення «Про внесення змін до рішення Сумської міської ради від 24 грудня 2019 року № 6246 «Про затвердження Стратегії розвитку міста Суми до 2030 року» (нова редакція) можна за посиланнями:

Адреса електронної пошти, строк і форма для подання пропозицій (зауважень)

Пропозиції (зауваження) подаються на адресу електронної пошти This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. до 03 травня 2023 року (включно).

Пропозиції (зауваження) подаються у письмовій формі, надсилаються електронною поштою із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає; юридичні особи подають пропозиції у письмовій формі із зазначенням їх найменування та місцезнаходження; анонімні пропозиції не реєструються і не розглядаються.

До розгляду не приймаються пропозиції, які містять не конкретну інформацію, ненормативну лексику, наклепи, образи, суперечать чинному законодавству України.

Місцезнаходження, номер телефону організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення

м. Суми, Покровська площа, 2, управління стратегічного розвитку міста, тел.: 700-575, 700-576.

Прізвище та ім’я особи, що проводить заходи громадського обговорення

Начальник управління стратегічного розвитку міста Кубрак Оксана Миколаївна.

Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення

Результати проведення громадського обговорення будуть оприлюднені на офіційному сайті Сумської міської ради, розділ «Громадське обговорення» у визначений чинним законодавством термін.