Print
Hits: 1331

Організатор громадського обговорення – Управління освіти і науки Сумської міської ради (далі – Управління).

На виконання розпорядження міського голови від 04.04.2023 року № 100-Р «Про проведення консультацій з громадськістю щодо проєктів рішень Сумської міської ради з оптимізації мережі та реорганізації закладів загальної середньої освіти Сумської міської територіальної громади», відповідно до Порядку проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03 листопада 2010 року № 996 (зі змінами), 04 квітня 2023 року на Інформаційному порталі Сумської міської ради та офіційному вебсайті управління освіти і науки Сумської міської ради були розміщені інформаційні повідомлення про проведення консультацій з громадськістю у формі публічного громадського обговорення шляхом зустрічей (нарад) з громадськістю, надання пропозицій та зауважень у письмовій, усній формі з питань (у тому числі в електронному вигляді) щодо проєктів рішень Сумської міської ради, а саме:

З метою врахування громадської думки під час ухвалення важливих рішень для Сумської міської територіальної громади у період з 04 по 19 квітня 2023 року були проведені консультації з громадськістю для обговорення проєктів рішень Сумської міської ради щодо оптимізації мережі закладів освіти загальної середньої освіти Сумської міської територіальної громади.

В обговореннях взяли участь Сумський міський голова Олександр Лисенко, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Станіслав Поляков, начальник Управління Неля Вербицька, керівники, педагоги та працівники закладів загальної середньої освіти, представники батьківської громадськості, інші зацікавлені особи.

Щодо обговорення проєкту рішення Сумської міської ради «Про затвердження Перспективного плану оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти Сумської міської територіальної громади на 2023 – 2027 роки» надійшли наступні пропозиції та зауваження.

1) Від батьківської громадськості Сумського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №2 Сумської міської ради надійшло зауваження щодо недостатньо обґрунтованих змін, передбачених в проєкті рішення щодо оптимізації мережі закладів освіти. Рішення доопрацьовується Координаційною радою з питань трансформації мережі закладів освіти Сумської міської територіальної громади.

2) Від трудового колективу Комунальної установи Сумська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №6, м. Суми, Сумської області надійшло колективне звернення з пропозицією про внесення змін до проєкту рішення Сумської міської ради «Про затвердження Перспективного плану оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти Сумської МТГ на 2023-2027 роки» щодо подальшого функціонування закладу освіти як Сумський ліцей № 6, який забезпечуватиме здобуття початкової, базової середньої освіти та профільної середньої освіти. Рішення доопрацьовується  Координаційною радою з питань трансформації мережі закладів освіти Сумської міської територіальної громади.

3) Колективне звернення від педагогічного колективу та звернення від батьків здобувачів освіти Сумського  закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №13 Сумської міської ради з проханням не проводити об’єднання школи № 13 та школи № 15. Зазначене прохання враховано, в проєкті рішення не передбачено об’єднання школи № 13 та школи № 15.

4) Колективне звернення від батьківської громадськості Комунальної установи Сумська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 18 Сумської міської ради з пропозицією про внесення змін до проєкту рішення Сумської міської ради «Про затвердження Перспективного плану оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти Сумської МТГ на 2023-2027 роки» щодо подальшого функціонування закладу як ліцей № 18 з початковою школою. Пропозиція врахована частково. Питання функціонування Комунальної установи Сумська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 18 Сумської міської ради як ліцею опрацьовується  Координаційною радою з питань трансформації мережі закладів освіти Сумської міської територіальної громади.

5) Лист та колективне звернення від батьків здобувачів освіти Комунальної установи Сумська загальноосвітня школа І-ІІІ  ступенів № 20, м. Суми, Сумської області з пропозицією залишити всі класи з 1-12 для навчання та пропозиція про внесення змін до проєкту рішення Сумської міської ради «Про затвердження Перспективного плану оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти Сумської міської територіальної громади на 2023 – 2027 роки» щодо функціонування закладу як гімназія № 20 з початковою школою. Пропозиції враховані частково, зміни до зазначеного проєкту рішення будуть внесені. Питання функціонування Комунальної установи Сумська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 20, м. Суми, Сумської області як ліцею опрацьовується Координаційною радою з питань трансформації мережі закладів освіти Сумської міської територіальної громади.

6) Листи від батьків здобувачів освіти з пропозиціями та зауваженнями, колективне звернення від батьківської громадськості учнів 9-х класів Сумського  закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 21 Сумської міської ради про перенесення зміни типу Сумського ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 21 СМР на інший період та надати можливість дітям здобути повну загальну середню освіту. Зазначені пропозиції враховані частково, у 2023 році допускається здійснення набору до 10-х класів. Питання зміни типу закладу відтерміновано на один рік.

7) Від батьків здобувачів освіти та педагогічного колективу Сумського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №26 Сумської міської ради надійшли пропозиції та колективні звернення щодо перенесення на інший період зміну типу Сумського ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 26 СМР на гімназію та надати можливість відкрити два 10-х класи у 2023/2024 навчальному році. Пропозиції враховані частково, у 2023 році допускається здійснення набору до 10-х класів. Питання зміни типу закладу відтерміновано на один рік.

8) Колективні звернення від педагогічного колективу, батьків Комунальної установи Сумська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 27, м. Суми, Сумської області з пропозицією щодо функціонування закладу освіти як Сумського ліцею № 27, який забезпечуватиме здобуття початкової, базової та профільної освіти. Зазначена пропозиція врахована частково (у 2023 році допускається здійснення набору до 1-х класів), рішення доопрацьовується Координаційною радою з питань трансформації мережі закладів освіти Сумської міської територіальної громади.

9) Від директора Великочернечченського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Сумської міської ради надійшла пропозиція щодо внесення змін до проєкту рішення «Про затвердження Перспективного плану оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти Сумської МТГ на 2023 – 2027 роки» виклавши в такій редакції пункт: «Протягом 2024 року Великочернеччинський ліцей з початковою школою (опорний заклад)». Пропозиція врахована, зміни до проєкту рішення будуть внесені.

Щодо обговорення проєкту рішення Сумської міської ради «Про реорганізацію Сумського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 10 Сумської міської ради шляхом приєднання до Комунальної установи Сумська гімназія № 1 м. Суми Сумської області» до Управління надійшло 159 звернень серед них (заяви від батьків, педагогів, колективні звернення від батьків, педагогічного, трудового колективу, усні звернення, запити про надання публічної інформації, листи на електронну адресу Управління) Сумського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 10 Сумської міської ради з такими пропозиціями та зауваженнями:

Від батьківської громадськості, педагогічного колективу Комунальної установи Сумська гімназія № 1 м. Суми Сумської області надійшло 71 звернення серед них (колективні звернення батьків, педагогічного колективу, усні звернення, звернення на електронну пошту) з такими пропозиціями та зауваженнями:

Зазначені пропозиції, зауваження, які надійшли до Управління від громадськості Сумського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 10 Сумської міської ради та Комунальної установи Сумська гімназія № 1 м. Суми Сумської області опрацьовуються, передані на доопрацювання Координаційній раді з питань трансформації мережі закладів освіти Сумської міської територіальної громади.

10 квітня 2023 року за участі начальника Управління Вербицької Н.В. та заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, голови координаційної ради Полякова С.В. було проведено брифінг щодо обговорення вищезазначених проєктів рішень.

10 квітня 2023 року проєкти рішень Сумської міської ради «Про затвердження Перспективного плану оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти Сумської міської територіальної громади на 2023 – 2027 роки», «Про реорганізацію Сумського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 10 Сумської міської ради шляхом приєднання до Комунальної установи Сумська гімназія № 1 м. Суми Сумської області» розглядалися на засіданні постійної комісії з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення, освіти, науки, культури, туризму, сім’ї, молоді та спорту Сумської міської ради. При цьому зазначеною комісією рекомендовано Управлінню доопрацювати проєкти рішень та провести зустрічі (наради) з батьками та членами педагогічних колективів закладів освіти Сумської міської територіальної громади.

Протягом 15 днів з моменту оприлюднення інформаційних повідомлень про проведення консультацій з громадськістю, начальником Управління здійснювався прийом громадян з питань обговорення вищевказаних проєктів рішень.

Учасникам обговорень надано роз'яснення щодо положень Бюджетного кодексу України, законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», на підставі яких мають ухвалюватися відповідні рішення.

Пропозиції та звернення, що були висловлені під час публічних громадських обговорень, будуть розглянуті на засіданнях Координаційної ради з питань трансформації мережі закладів освіти Сумської міської територіальної громади, за результатами роботи якої буде внесено відповідні зміни до проєктів рішень «Про затвердження Перспективного плану оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти Сумської міської територіальної громади на 2023 – 2027 роки», «Про реорганізацію Сумського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 10 Сумської міської ради шляхом приєднання до Комунальної установи Сумська гімназія № 1 м. Суми Сумської області» та доведені до відома депутатів Сумської міської ради для врахування при ухваленні рішень.

 

Назва закладу загальної середньої освіти

Кількість пропозицій/

звернень

Інформація про осіб що взяли участь в обговоренні

Інформація про пропозиції та зауваження від громадськості

Спосіб врахування

Сумський  заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №2 Сумської міської ради

1 звернення

Батьківська громадськість

Недостатньо обґрунтовані зміни, передбачені в проєкті рішення щодо оптимізації мережі закладів освіти.

Рішення доопрацьовується Координаційною радою з питань трансформації мережі закладів освіти Сумської міської територіальної громади.

Комунальна установа Сумська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №6 м. Суми Сумської області

1 (колективне звернення)

Трудовий колектив, представники батьківської громадськості КУ СЗШ І-ІІІ ступенів № 6,

Внести зміни до проєкту рішення Сумської міської ради «Про затвердження Перспективного плану оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти Сумської МТГ на 2023-2027 роки» щодо подальшого функціонування закладу освіти як Сумський ліцей № 6, який забезпечуватиме здобуття початкової, базової середньої освіти та профільної середньої освіти.

Рішення доопрацьовується Координаційною радою з питань трансформації мережі закладів освіти Сумської міської територіальної громади.

Сумський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 13 Сумської міської ради

3 звернення ( з них 1 колективне звернення)

Педагогічний колектив, батьки здобувачів освіти.

Не проводити об’єднання  Сумського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 13 Сумської міської ради та Сумського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 15 Сумської міської ради.

Враховано

Комунальна установа Сумська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №18 Сумської міської ради

1 колективне звернення

Адміністрація КУ СЗШ І-ІІІ ступенів № 18 СМР, батьківська громадськість

Внести зміни до проєкту рішення Сумської міської ради «Про затвердження Перспективного плану оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти Сумської МТГ на 2023-2027 роки» щодо подальшого функціонування закладу як ліцей № 18 з початковою школою.

Пропозиція врахована частково. Питання функціонування Комунальної установи Сумська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №18 Сумської міської ради як ліцею опрацьовується Координаційною радою з питань трансформації мережі закладів освіти Сумської міської територіальної громади.

Комунальна установа Сумська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 20 м. Суми Сумської області

1 колективне звернення

Батьківська громадськість  КУ Сумська ЗОШ № 20

Включити до проєкту рішення Сумської міської ради «Про затвердження Перспективного плану оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти Сумської міської територіальної громади на 2023-2027 роки» як гімназія № 20 з початковою школою.

Забезпечити функціонування підрозділу «початкова школа» в гімназії №20.

Пропозиції враховано частково, зміни до проєкту рішення будуть внесені. Питання функціонування Комунальної установи Сумська загальноосвітня школа І-ІІІ  ступенів № 20, м. Суми, Сумської області як ліцею опрацьовується  Координаційною радою з питань трансформації мережі закладів освіти Сумської міської територіальної громади.

1 звернення

 Батьки здобувачів освіти КУ Сумська ЗОШ № 20

Залишити всі класи з 1-12 для навчання у КУ Сумська ЗОШ № 20.

Сумський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 21Сумської міської ради

37 звернень (з них 2 колективні звернення)

Батьківська громадськість

Перенести зміни типу Сумського ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 21 СМР на інший період та надати можливість дітям здобути повну загальну середню освіту

Пропозиції враховані частково, у 2023 році допускається здійснення набору до 10-х класів. Питання зміни типу закладу відтерміновано на один рік.

Сумський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 26 Сумської міської ради

6 звернень (з них 2 колективні звернення)

Батьківська громадськість, педагогічний колектив

Перенести на інший період зміну типу Сумського ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 26 СМР на гімназію та надати можливість відкрити два 10-х класи у 2023/2024 навчальному році.

Враховано частково, у 2023 році допускається здійснення набору до до 10-х класів. Питання зміни типу закладу відтерміновано на один рік.

Комунальна установа Сумська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 27 м. Суми Сумської області

6 звернень (з них 4 колективні звернення)

Батьківська громадськість, педагогічний колектив

Пропозиції щодо функціонування закладу освіти як Сумського ліцею № 27, який забезпечуватиме здобуття початкової, базової та профільної освіти.

 

Великочернечченський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Сумської міської ради

1 пропозиція

Керівник закладу освіти

Внести зміни до проєкту рішення «Про затвердження Перспективного плану оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти Сумської МТГ на 2023-2027 роки» виклавши в такій редакції пункт: «Протягом 2024 року Великочернеччинський ліцей з початковою школою (опорний заклад)».

Враховано

В таблиці зазначені звернення які надходили до управління освіти і науки Сумської міської ради з 04.04.2023 по 19.04.2023 включно.

 

Назва закладу загальної середньої освіти

Кількість пропозицій/

звернень

Інформація про осіб що взяли участь в обговоренні

Інформація про пропозиції та зауваження від громадськості

Спосіб врахування

Заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 10 Сумської міської ради

145 звернень   (із них 4 колективні звернення)

Батьківська громадськість, педагогічний колектив  ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 10 Сумської міської ради

Проти реорганізації Сумського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 10 Сумської міської ради шляхом приєднання до Комунальної установи Сумська гімназія № 1 м. Суми Сумської області

Пропозиції, зауваження які надійшли від громадськості Сумського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 10 Сумської міської ради та Комунальної установи Сумська гімназія № 1 м. Суми Сумської області опрацьовуються, передані на доопрацювання Координаційній раді з питань трансформації мережі закладів освіти Сумської міської територіальної громади.

8 звернень

Батьківська громадськість  ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 10 Сумської міської ради

Здійснити об’єднання Комунальної установи Сумська гімназія № 1               м. Суми Сумської області  з Сумським закладом загальної середньої освіти  І-ІІІ ступенів № 12 Сумської міської ради

1 звернення

Батьківська громадськість  ЗЗСО І-ІІІ ступенів       № 10 Сумської міської ради

Розмістити Комунальну  установу  Сумська гімназія № 1 м. Суми Сумської області в іншому місці

5 звернень (із них 3 колективні звернення)

Педагогічний колектив, батьківська громадськість ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 10 Сумської міської ради

Визначити тип Сумського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 10 Сумської міської ради як ліцей, що забезпечуватиме здобуття початкової, базової середньої освіти та профільної середньої освіти

Комунальна установа Сумська гімназія № 1 м. Суми Сумської області

10 звернень

(з них 1 колективне звернення, 1 протокол зборів батьківської громадськості)

Батьківська громадськість КУ Сумська гімназія №1 м. Суми Сумської області

Проти реорганізації Сумського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 10 Сумської міської ради шляхом приєднання до Комунальної установи Сумська гімназія № 1 м. Суми Сумської області

Пропозиції, зауваження які надійшли від громадськості Сумського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 10 Сумської міської ради та Комунальної установи Сумська гімназія № 1 м. Суми Сумської області опрацьовуються, передані на доопрацювання Координаційній раді з питань трансформації мережі закладів освіти Сумської міської територіальної громади.

60 звернень

Батьківська громадськість  КУ Сумська гімназія №1 м. Суми Сумської області

Залишити адресу розташування Комунальної установи Сумська гімназія № 1 м. Суми Сумської області (вул. Засумська, 3)

1 колективне звернення

Педагогічний колектив  КУ Сумська гімназія №1 м. Суми Сумської області

Здійснити об’єднання  Сумського закладу загальної середньої освіти  І-ІІІ ступенів № 12 Сумської міської ради з Сумським закладом загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 10 Сумської міської ради в приміщенні за адресою:  вул. Новомістенська 30

В таблиці зазначені звернення які надходили до управління освіти і науки Сумської міської ради з 04.04.2023 по 19.04.2023 включно.