006.jpg

17 вересня 2016 року о 10.00 в залі засідань Сумської обласної ради за адресою: пл Незалежності, 2, II поверх відбудуться громадські слухання з обговорення Плану дій сталого енергетичного розвитку міста Суми до 2025 року (далі - ПДСЕР).

Ознайомитися з документом можна за посиланням (Документи-Проекти рішень Сумської міської ради-Проекти оприлюднені 30 серпня 2016 року -6 проект).

ПДСЕР – це стратегічний документ для забезпечення сталого розвитку міст різних країн світу, що передбачений Європейською ініціативою «Угода мерів», до якої місто Суми приєдналося 29 вересня 2015 року. Документ розробляють та впроваджують для вирішення сучасних глобальних екологічних та енергетичних проблем (парниковий ефект і пов’язані з ним негативні зміни клімату, вичерпність викопних енергоресурсів тощо).

Учасники «Угоди мерів» добровільно зобов’язуються підвищувати енергоефективність та нарощувати використання альтернативних і відновлюваних джерел енергії на своїх територіях, а отже – скорочувати споживання традиційних видів палива та зменшувати викиди вуглекислого газу (СО2) у навколишнє середовище щонайменше на 20%.

Відповідно до ПДСЕР в місті Суми до 2025 року планується досягнути скорочення викидів СО2 на 26,2 %, зменшити споживання основних видів енергетичних ресурсів на 371,7 тис. МВт•год/рік (21,3 %) та замістити частку природного газу за рахунок альтернативних джерел на 5,8%.

У ПДСЕР м. Суми запропоновано 32 енергоефективних проекти у секторах: громадські та житлові будівлі, міське вуличне освітлення, транспорт, комунальні підприємства тощо. Запланований обсяг коштів, які необхідно скерувати на реалізацію енергоефективних проектів у обраних секторах, становить понад 1 млрд 368 млн. грн. Прогнозоване скорочення видатків на паливно-енергетичні ресурси від упровадження запланованих енергоефективних проектів складає 344,3 млн. грн. на рік.

Для участі в обговоренні можна зареєструватися заповнивши анкету за посиланням:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdQJmjZRPGF-9ckIXOJtX-JelWj7K3Poit38lV9mcx_KG5HdQ/viewform?c=0&w=1.

Брошура "План дій сталого енергетичного розвитку м.Суми"

Енергетичний потенціал джерел чистої енергії Сумщини

Протокол громадських слухань з обговорення проекту Плану дій сталого енергетичного розвитку міста Суми до 2025 року

Звіт про результати громадських слухань з обговорення проекту Плану дій сталого енергетичного розвитку міста Суми до 2025 року