004.jpg

На території міста Суми моніторинг викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря здійснює лабораторія Сумського обласного центру з гідрометеорології.

За даними Сумського обласного центру з гідрометеорології у серпні 2018 року відбір проб атмосферного повітря здійснювався на 3-х стаціонарних постах, які знаходяться за адресами: вул. Сумсько-Київських дивізій, 26 (ПСЗ № 3), вул. Харківська, 125 (ПСЗ № 4), вул. Металургів, 2 (ПСЗ № 5).

Протягом серпня 2018 року відібрано та проаналізовано 840 проб атмосферного повітря.

Середньомісячні концентрації діоксиду азоту перевищували санітарні норми в атмосферному повітрі в 1,9 рази, пилу та формальдегіду – в 1,8 рази. Інші інгредієнти, що визначались, нижче або на рівні санітарних норм.

Протягом звітного місяця, у різні строки відбору проб атмосферного повітря на посту спостереження № 5 (вул. Металургів, 2) виявлено 5 випадків перевищення максимально разової гранично допустимої концентрації по пилу. Перевищення в 1,2 рази зафіксовані 15 серпня при південно-західному напрямку вітру зі швидкістю 2 м/с; 29, 31 серпня при північно-східному та північному напрямку вітру зі швидкістю 2-4 м/с, а 10, 17 серпня в 1,4 рази при штилі.

У порівнянні з липнем 2018 року збільшилася середньомісячна концентрація діоксиду азоту, оксиду азоту, аміаку, формальдегіду, а рівень забруднення пилом, діоксидом сірки, оксидом вуглецю залишився майже на попередньому рівні.

Високих та екстремально високих рівнів забруднення атмосферного повітря у серпні не спостерігалось.

Спостереження за рівнем радіаційного забруднення атмосферного повітря щоденно проводила авіаметеорологічна станція Суми. Радіаційний фон у серпні 2018 року по м. Суми складав 11-14 мкР/год та не перевищував допустимих значень.

За матеріалами Сумського обласного

                                                       центру з гідрометеорології