003.jpg

На території міста Суми моніторинг викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря здійснює лабораторія Сумського обласного центру з гідрометеорології.

За даними Сумського обласного центру з гідрометеорології у 2020 році відбір проб атмосферного повітря здійснювався на 3-х стаціонарних постах, які знаходяться за адресами: вул. Сумсько-Київських дивізій, 26 (ПСЗ № 3), вул. Харківська, 125 (ПСЗ № 4), вул. Металургів, 2 (ПСЗ № 5).

Протягом 2020 року відібрано та проаналізовано 14422 проби атмосферного повітря.

Спостереження за забрудненням атмосферного повітря в м. Суми проводились за 8 інгредієнтами: пил, діоксид сірки, діоксид азоту, оксид азоту, оксид вуглецю, розчинні сульфати, аміак, формальдегід.

Індекс забруднення атмосфери (ІЗА5) за пріоритетними домішками (пил, діоксид сірки, оксид вуглецю, діоксид азоту, формальдегід) у 2020 році склав6,1, що характеризує рівень забруднення атмосфери як слабо забруднений.

Максимальні концентрації шкідливих домішок у повітрі міста досягали по пилу в 1,8 ГДК, оксиду вуглецю 1,2 ГДК, діоксиду азоту 1,1 ГДК.

На ПСЗ № 5 (вул. Металургів) в північній частині міста зафіксовано перевищення максимальної концентрації по діоксиду азоту 1,1 ГДК та на межі ГДК на ПСЗ № 4 (вул. Харківська).

На ПСЗ № 4 (вул. Харківська) – південній частині міста та на ПСЗ № 5 (вул. Металургів) – північній частині міста було виявлено перевищення максимально разової концентрації   по пилу 1,8 ГДК.

Перевищення максимально разової концентрації по оксиду вуглецю в 1,2 ГДК виявлено на ПСЗ № 4 (вул. Харківська).

На ПСЗ № 4 (вул. Харківська) в березні виявлено випадок значного підвищення максимально разової концентрації по діоксиду сірки, але нижчі від ГДК.

У річному ході збільшення середньомісячних концентрацій спостерігалось по пилу в лютому, березні, з червня по жовтень та грудні, в останні місяці були майже однорідними; діоксиду сірки з червня по жовтень; діоксиду азоту в лютому, березні та з квітня по листопад; формальдегіду з червня по серпень та в жовтні; аміаку в червні, липні, а подальші місяці однорідні; оксиду азоту в травні, в подальші місяці однорідні; оксиду вуглецю протягом року майже однорідні дані.

За п´ятирічний період спостерігалось збільшення середнього рівня забруднення атмосферного повітря по пилу, діоксиду сірки, діоксиду азоту, аміаку, марганцю, кадмію, свинцю; зменшення по формальдегіду, хрому, нікелю, цинку, міді, залізу.

По оксиду вуглецю, розчинних сульфатах, оксиду азоту рівень забруднення   знаходився на одному рівні.

Високих та екстремально високих рівнів забруднення атмосферного повітря в м. Суми за звітний період не спостерігалось.

 

 

За матеріалами Сумського обласного

центру з гідрометеорології