Страви з грибів – традиційний продукт в раціоні харчування багатьох регіонів України. На території країни ростуть майже 2 000 видів шапинкових грибів, до 500 з них вважаються їстівними. Найчастіше гриби використовують як приправи до страв або ж в консервованому вигляді.
Центр громадського здоров’я нагадує про правила збирання та споживання грибів.
Гриби доволі специфічний продукт, що містить значну кількість азотистих речовин, у тому числі білків, жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). До їхнього вмісту входить клітковина, хітин, який майже не перетравлюється в шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважаються «важкою» їжею.
Вживання грибів не рекомендоване вагітним, жінкам, які годують грудьми та людям похилого віку. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
Як не отруїтися грибами?
• Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю та продаються в торгівельній мережі
• Не купуйте гриби на стихійних ринках
• Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки
• Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими
• Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними
• Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, в тому числі важкі метали
• Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів
• Не куштуйте сирі гриби
• Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні слід викинути
• Готуйте гриби протягом першої доби після збирання
• Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин
• Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби
Симптоми отруєння грибами
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є наступні:
• Нудота
• Блювота
• Різкий біль в животі
• Діарея
• Запаморочення
• Підвищення температури тіла
• Зниження пульсу
• Задуха
• Судоми
• Відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги)
• Поява галюцинацій та марення
За наявності будь якого з наведених симптомів, негайно викликайте лікаря!
Перша допомога при отруєнні грибами
• Терміново телефонуйте до «швидкої»: загальний номер «103»
• Промийте шлунок простою водою
• Дотримуйтесь постільного режиму
• Пийте багато рідини (вода, підсолена вода або прохолодний чай). Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини
• Прийміть сорбенти
Категорично забороняється вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів в організм.
Не займайтеся самолікуванням, це може нашкодити вам!
Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.