0010.jpg

На початку лютого поточного року в Сумах, як і в багатьох інших адміністративних центрах України, спостерігається епідемічний рівень захворюваності населення на грип та ГРВІ. Органами місцевого самоврядування впроваджується регламентований комплекс протиепідемічних заходів щодо припинення розповсюдження інфекцій як в межах обласного центру, так і в Сумському регіоні в цілому. Призупинено функціонування загальноосвітніх навчальних закладів, обмежене відвідування дошкільних навчальних установ, припинено впровадження культурних, спортивних та інших масових заходів на території міста. В лікувально-профілактичній мережі впроваджено комплексні заходи щодо попередження внутрішньолікарняного розповсюдження грипу та ГРВІ під час медичного обслуговування споживачів медичних послуг.

Проте, ажіотаж з приводу проблеми епідемічного розповсюдження грипу та ГРВІ лімітований, насамперед, спалахом нового коронавірусу грипу 2019-nCoV з початку січня поточного року в Китаї та стрімким його поширенням світом через інтенсивну міграцію. Наприкінці січня – початку лютого, за даними офіційних джерел, випадків реєстрації захворювання на новий коронавірус в межах України не зафіксовано, проте впроваджено карантинні заходи відносно контактних осіб із клінічними ознаками грипу та ГРВІ, які прибули із регіонів епідцентру захворювання. В січні поточного року Міністерством охорони здоров’я України видано наказ №185 від 24.01.2020 «Про заходи щодо недопущення занесення і поширення на території України випадків захворювань, спричинених новим коронавірусом, виявленим у місті Ухань (провінція Хубей, Китай)». При Міністерстві охорони здоров’я України функціонує оперативний штаб щодо недопущення занесення і поширення на території держави випадків захворювання, спричинених новим коронавірусом. У Сумській області розроблено та впроваджено в дію Комплексний міжвідомчий план заходів захисту території регіону від завезення інфекційних захворювань, що мають міжнародне значення.

Наразі основними клінічними ознаками та симптомами, про які повідомляли у зв’язку із новим коронавірусом, є гарячка, утруднене дихання та рентгенограма грудної клітки, що показує двосторонні інфільтрати легень. Про епідеміологію 2019-nCoV поки відомо недостатньо, проте ВООЗ радить вживати заходів щодо обмеження ризику вивезення або імпорту хвороби без зайвих обмежень міжнародного руху. Міжнародні мандрівники повинні дотримуватися звичайних заходів обережності, по можливості обмежити відвідування епіднебезпечних регіонів світу на певний час. Протягом січня-лютого 2020 року щодо спалаху нового коронавірусу відбулося ряд засідань Комітету з надзвичайних ситуацій, скликане генеральним директором ВООЗ, щодо спалаху нового коронавірусу. Було відзначено зусилля Китаю щодо розслідування та стримування поточного спалаху. Оскільки причиною пневмонії є новий коронавірус, потенціал передачі та способи передачі якого залишаються не до кінця вивченими, визнано доцільним зниження загального ризику виникнення ГРВІ шляхом уникання тісного контакту з людьми, які страждають на ГРВІ; частого миття рук, особливо після безпосереднього контакту з хворими людьми або їх оточенням; дотримування етикету кашлю (підтримувати відстань, прикривати кашель та чхання одноразовими тканинами чи одягом та мити руки).

Коронавіруси – це велика родина респіраторних вірусів, які можуть спричиняти захворювання: від звичайної застуди до Близькосхідного дихального синдрому (MERS) та тяжкого гострого респіраторного синдрому (ГРВІ). У разі появи симптомів, що свідчать про гострі респіраторні захворювання до, під час подорожі або після неї, мандрівникам рекомендується звернутися до лікаря та поділитися історією подорожей з ним. Структури охорони здоров’я повинні надавати мандрівникам інформацію для зменшення загального ризику виникнення ГРВІ через медиків, туристичні медичні клініки, туристичні агентства, операторів транспорту та пунктів пропуску.

Стандартні рекомендації ВООЗ для широкої громадськості щодо зменшення впливу та передавання цілої низки хвороб передбачають гігієну рук та практику безпечного харчування:

- часто мийте руки з милом чи обробляйте дезінфекційними засобами;
- під час кашлю та чхання прикрийте рот і ніс зігнутим ліктем чи одноразовою серветкою, після чого викиньте серветку та вимийте руки;
- уникайте близького контакту з усіма, хто має гарячку та кашель;
- якщо у вас підвищена температура тіла, кашель і утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря та повідомте його про свої попередні подорожі;
- у разі відвідування базарів у районах, де зараз фіксують випадки появи нового коронавірусу, уникайте безпосереднього незахищеного контакту з живими тваринами та поверхнями, що контактують із тваринами;
- уникайте споживання сирих тваринних продуктів і страв без належної термообробки, обережно поводьтеся із сирими м’ясом, молоком чи органами тварин, щоб уникнути перехресного забруднення.

Під час теперішнього спалаху коронавірусу 2019-nCoV більшість випадків хвороби в аеропортах було виявлено саме завдяки температурному скринінгу. Замірювання температури слід супроводжувати повідомленнями, спрямованими на підвищення обізнаності серед мандрівників про ознаки та симптоми захворювання, а також на заохочення повідомляти медпрацівників про історію подорожей. Округам, які здійснюють температурний скринінг, рекомендовано створити належний механізм збирання та аналізу даних. Медики та органи охорони здоров’я повинні надавати мандрівникам інформацію для зменшення загального ризику ГРВІ через туристичні клініки, туристичні агенції, оператори з транспортування та в пунктах пропуску. Мандрівників, які мали контакт з підтвердженими випадками або потенційним джерелом інфекції, слід помістити під медичне спостереження.

Контакти з високим ризиком повинні уникати подорожей протягом тривалості інкубаційного періоду (до 14 днів).

Кабінет міністрів України ухвалив Стратегію забезпечення біологічної безпеки та біологічного захисту за принципом «Єдине здоров’я» на період до 2025 року та план заходів щодо її реалізації.