003.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО під час щопонеділкової апаратної наради наголосив на необхідності широкого охоплення вакцинацією від COVID-19 організованих колективів, що допоможе уникнути спалахів хвороби серед працівників.

Очільник громади доручив управлінню охорони здоров’я та департаменту комунікацій та інформаційної політики підготувати листи на керівників підприємств, установ та організацій з обґрунтуванням необхідності вакцинації трудових колективів.

«Нехай це будуть листи за моїм підписом, щоб керівники взяли під контроль ситуацію по вакцинації працівників. Необхідно спільно спрацювати на недопущення спалахів хвороби, щоб не потрапити до «червоної» зони, що тягне за собою запровадження обмежень. Зараз «зелена» зона, ми нормально живемо, спостерігаємо зниження захворюваності – і всі думають, що так буде завжди. Але готуватися до можливого ускладнення ситуації необхідно, щоб кожен керівник розумів, що від нього це також залежить. Є підприємства, де щеплено 100% колективу. Там відповідальні керівники, які хочуть, щоб підприємство працювало, щоб усі були здорові», – зазначив Олександр Лисенко.

Начальник управління охорони здоров’я Олена ЧУМАЧЕНКО повідомила, що наразі проведено 32468 щеплень. Вакцинація триває. Охочих побільшало. Застосовуються три види вакцин: Pfizer, CoronaVac та AstraZeneca. Посадовець наголосила на тому, що вакцинація забезпечує в разі хвороби щепленої особи більш легкий перебіг недуги та виключає летальний випадок.

«Плануємо збільшувати темпи вакцинації, адже на сьогодні це, дійсно, єдиний спосіб не бути знову в «червоній» зоні та уникнути ту кількість летальних випадків, що реєструвалася в попередні три-чотири місяці», – зазначила вона.

Посадовець повідомила, що до оновленого переліку лікарень, куди в першу хвилю госпіталізуватимуть хворих із коронавірусною хворобою, потрапили три міські заклади медицини: КНП «Клінічна лікарня № 5», КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона», КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди». Оскільки ситуація з захворюваністю стабілізувалася, будуть задіяні ці лікарні, всі інші – відновлюють надання планової допомоги хворим із іншими недугами.

«Ми скорочуємо ліжковий фонд для госпіталізації хворих на коронавірусну інфекцію, перепрофільоване відділення, яке працювало в Центральній міській лікарні. Також у лікарні № 4 буде перепрофільовано відділення, воно прийматиме хворих з інфекційною патологією. Скорочені ліжка в лікарні Святого Пантелеймона та лікарні № 5. Кількість ліжок зменшуємо, відновлюємо госпіталізацію хворих із іншою патологією, але в разі необхідності – ліжка будуть розгорнуті протягом доби. Заклади забезпечені всім необхідним для цього», – зазначила Олена Чумаченко.

Наразі стаціонарне лікування в медзакладах міського підпорядкування проходять 85 осіб, з яких 57 дорослих.

У КНП «Клінічна лікарня № 5» лікуються 35 осіб (29 хворих перебувають на кисневій підтримці, семеро – у відділенні інтенсивної терапії, троє – підключені до апаратів ШВЛ), у КНП «Клінічна лікарня № 4» – один хворий, у КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона» – 21 пацієнт (двоє хворих перебувають у відділенні інтенсивної терапії), у КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» – 28 дітей (двоє пацієнтів перебувають у відділенні інтенсивної терапії).

У міських медичних закладах для хворих на COVID-19 дорослих є 276 вільних ліжок (усі забезпечені киснем), для дітей – 34 (всі забезпечені киснем).

Ще дев’ятеро сумчан лікуються в КНП «Медичний клінічний центр інфекційних хвороб та дерматології імені З. Й. Красовицького» (двоє хворих перебувають у відділенні інтенсивної терапії, один – підключений до апарата ШВЛ), 28 – у КНП «Сумський обласний клінічний госпіталь ветеранів війни» (троє хворих поміщені до відділення інтенсивної терапії).

Останньої доби недугу підтвердили у семи осіб, одужало четверо хворих. Протягом тижня захворіли 75 сумчан, що на 31% менше ніж попереднього тижня, одужали – 227 осіб.

Із початку ПЛР-тестування на коронавірусну інфекцію, а саме з квітня 2020 року, в Сумах зареєстровано 34955 осіб із позитивним результатом тесту (96% – дорослі), з яких 97, 8% – 34189 осіб – одужало.