005.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО під час щопонеділкової апаратної наради нагадав про чинність карантинних обмежень, пов’язаних із протидією COVID-19, та наголосив на важливості вакцинації.

Очільник міста звернув увагу на те, що, попри послаблення карантину, низка обмежувальних заходів продовжує діяти й вони обов’язкові до виконання.

«Незважаючи на те, що ми сьогодні в «зеленій» зоні, і дехто вважає, що все дозволено і не потрібен контроль, це не так. Соціальна дистанція не скасована, масковий режим у приміщенні не скасований. Давайте слідкувати за своїм здоров’ям», – наголосив Олександр Лисенко, звертаючись до сумчан.

Принагідно Олександр Лисенко закликав сумчан не нехтувати можливістю щепитися, а управлінню охорони здоров’я доручив продовжувати інформаційну кампанію з імунізації, адже вакцинація – єдиний ефективний спосіб захиститися від недуги.

Міського голову підтримала начальник управління охорони здоров’я Олена ЧУМАЧЕНКО.

«Хоча в місті Суми зберігається стабільна ситуація і зменшується кількість активних і госпіталізованих хворих, за даними ВООЗ, у світі є зростання кількості випадків захворювання на коронавірусну інфекцію, що свідчить про початок чергової хвилі захворюваності. Більшість із них викликані новим штамом вірусу «Дельта». За даними служб громадського здоров’я, він у 1,6 раза більш контагіозний, в 1,5 раза збільшує ризик необхідності інтенсивного лікування, і в 2,5 разів збільшується потреба в госпіталізації, ніж при інфікуванні попередніми штамами вірусу», – зазначила посадовець.
Вона повідомила, що на вихідних пройшли вакцинацію 674 особи, загалом таких 57012. Посадовець розповіла, що в лікувальних закладах міста в достатній кількості наявна вакцина CoronaVac, щотижня надходить Pfizer, а до кінця тижня очікується Moderna.

Олена Чумаченко поінформувала, що останньої доби в Сумах зафіксовано три нові випадки інфікування, одужало п’ятеро хворих. Протягом тижня захворіло 40 містян (попереднього тижня – 32), зареєстровано три летальні випадки (попереднього – два), одужало 47 сумчан (попереднього тижня – 48).

Хворіє наразі 110 сумчан, з яких 56 проходять стаціонарне лікування в міських медичних закладах. У КНП «Клінічна лікарня № 5» перебувають 14 осіб (шестеро хворих – на кисневій підтримці, четверо – у відділенні інтенсивної терапії, один – підключений до апарата ШВЛ), у КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона» – 41 хворих (один поміщений до відділенні інтенсивної терапії), у КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» – 28 дітей.

Ще дев’ятеро лікуються в стаціонарі КНП «Медичний клінічний центр інфекційних хвороб та дерматології імені З. Й. Красовицького» (двоє хворих перебувають у відділенні інтенсивної терапії, підключені до апаратів ШВЛ), п’ятеро – у КНП «Сумський обласний клінічний госпіталь ветеранів війни» (один хворий – у відділенні інтенсивної терапії. Підключений до апарата ШВЛ).

З початку ПЛР-тестування на коронавірусну інфекцію, а саме з квітня 2020 року, в Сумах зареєстровано 35141 особу з позитивним результатом тесту (96% – дорослі).

Олена Чумаченко наголосила на тому, що медичні заклади громади забезпечені всім необхідним для лікування хворих на COVID-19, зокрема, створений резерв лікарських засобів.