Print
Hits: 717

В. о. міського голови Михайло БОНДАРЕНКО під час щопонеділкової апаратної наради наголосив управлінню охорони здоров’я на важливості продовження проведення вакцинації від COVID-19 та пришвидшенні темпів її проведення.

«Зараз сезон відпусток, але з 1 вересня, з початком навчального року, ситуація з захворюваністю може ускладнитися, тому не зменшуйте темпів вакцинації. Сумчани повинні розуміти необхідність заходів, які ви проводите, та боротьби з коронавірусом і відповідно реагувати», – зазначив Михайло Бондаренко.

Головний спеціаліст управління охорони здоров’я Наталія КІПЕНКО повідомила, що вихідними в центрах масової вакцинації в МЦ «Романтика» та двох амбулаторіях (вул. Іллінська, 48/5 та вул. Привокзальна, 3А) щепилися 325 осіб (145 – повторно). Загалом у Сумах наразі вакциновано 45486 осіб (усього проведено 74775 щеплень).

Також Наталія Кіпенко розповіла, що останнім часом спостерігається активізація вакцинації в організованих колективах, провести яку можна за зверненням до управління охорони здоров’я або одного з трьох медзакладів, які здійснюють імунізацію: КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1», КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2», КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона».

Додатково посадовець повідомила про те, що МОЗ визначило показання для щеплення вакциною Pfizer дітей віком від 12 років. Вакцинацію дозволено проводити, якщо є високі ризики важкого перебігу та розвитку ускладнень після хвороби на COVID-19 або є нагальна необхідність від’їзду до країни, де вакцинація дітей є обов’язковою. Для щеплення батьки дітей віком 12–15 років або самі діти віком 16–17 років мають звернутися до фахівця первинної ланки, з яким укладено декларацію.

Щодо захворюваності на коронавірус, то, за даними профільного управління, в останній тиждень липня не спостерігалося суттєвого зростання захворюваності, як це було в попередні сім днів, разом із тим, відбулося збільшення кількості активних хворих на 7%, що свідчить про тривалий перебіг захворювання.

Наразі на стаціонарному лікуванні в медичних закладах громади перебувають 57 осіб. У КНП «Клінічна лікарня № 5» лікуються 13 пацієнтів (п’ятеро хворих – у відділенні інтенсивної терапії, двоє – підключені до апаратів ШВЛ), у КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона» – вісім хворих (один – поміщений до відділенні інтенсивної терапії та підключений до апарата ШВЛ), у КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» – 36 дітей (двоє – у відділені інтенсивної терапії).

Нині в міських лікарнях 282 вільних ліжок для дорослих (з киснем – усі) і 72 – для дітей (з киснем – 69).

Ще семеро сумчан лікуються в стаціонарі КНП «Медичний клінічний центр інфекційних хвороб та дерматології імені З. Й. Красовицького» (двоє хворих перебувають у відділенні інтенсивної терапії, підключені до апаратів ШВЛ), восьмеро – у КНП «Сумський обласний клінічний госпіталь ветеранів війни».

У неділю, 1 серпня, недугу виявили у двох містян, одна особа одужала.

Загалом протягом тижня хворобу підтвердили у 58 осіб, що на 20,5% менше ніж попереднього. Водночас одужали протягом семи днів 49 хворих.