Print
Hits: 778

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко підписав наказ про введення бустерної дози вакцини від коронавірусу для усіх охочих дорослих. Робити бустер можна вже від 6 січня.

Бустерну дозу можна буде колоти після 6 місяців від введення другої дози вакцини. Вона має посилити ефективність вакцини та дати кращий захист від нового штаму «Омікрон».

МОЗ рекомендує ввести бустерну дозу від 6 до 9 місяців із дати другого щеплення від COVID-19.

Для бустерної дози перевагу надаватимуть м-РНК-вакцинам, тобто Moderna або Comirnaty від Pfizer.

За відсутності мРНК-вакцин бустер можна зробити іншою вакциною згідно з дозволеними в Україні схемами.

Перед тим у МОЗ розповіли, що щеплення будуть робити за такими схемами:

Після введення бустерної дози можна буде отримати новий ковід-сертифікат.

Він діятиме 270 діб з дати третього щеплення. Згенерувати його можна буде в «Дії» орієнтовно наприкінці січня 2022 року.

До того часу буде чинним сертифікат про попередню повну вакцинацію.

Багато країн ЄС вже починають запроваджувати вимогу мати бустерну дозу для в'їзду іноземців як альтернатива здачі тесту.

Зазначається, що третя доза вакцини багатократно посилює імунну відповідь проти різних штамів коронавірусу, включаючи “Омікрон”, та наближає ефективність у попередженні госпіталізації до 90%.

Окрім того, у МОЗ публікують інформацію про спростування міфів щодо вакцинації жінок дітородного віку. Щеплення жінок у дітородному віці проводиться у багатьох країнах і дослідження доводять, що вакцинація не призводить ні до переривання вагітності, ні до передчасних народжень чи вроджених аномалій. Більше того, коронавірус сам по собі призводить до проблем із народжуваністю через безліч ускладнень, серед яких тромбоз (особливо небезпечний для вагітних) та постковідний синдром (близький до депресивного стан, коли нічого не хочеться).

Нагадаємо, що додаткову дозу (не бустерну) рекомендовано було отримати тим, у кого через важкі супутні захворювання не зміг сформуватися належний імунітет. Третю вакцину можна вводити починаючи з 28 дня і до 3-х місяців з дати другого щеплення без продовження терміну дії COVID-сертифіката.