004.jpg

Запланований на сьогодні, 14 березня 2024 року, виїзний прийом громадян «мобільним соціальним центром» у місті Суми за адресою: вул. Герасима Кондратьєва, 140 (у приміщенні бібліотеки-філії № 7) у зв’язку з підвищеним рівнем небезпеки внаслідок збройної агресії рф не відбудеться!

Відповідно до Обласної комплексної програми підтримки внутрішньо переміщених осіб на 2023-2024 роки, на евакуйовану дитину із населених пунктів 5-кілометрової зони від Державного кордону України з російською федерацією у безпечні райони Сумської області, одному з батьків надається адресна грошова допомога.

13 лютого набрала чинність постанова КМУ № 136 від 09.02.2024, якою надано можливість отримувати компенсацію «пакунок малюка» до 31 грудня 2024 року.

Малозабезпечена сім'я – це сім'я, яка з поважних або незалежних від неї причин має середньомісячний сукупний дохід нижчий від встановленого рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантований мінімум) для сім’ї. А відтак, розмір допомоги залежить від складу сім’ї і отриманих доходів. Визначається допомога як різниця між встановленим рівнем забезпечення прожиткового мінімуму для сім'ї та її середньомісячним сукупним доходом.

Отримувачі державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та допомоги на дітей одиноким матерям, які попередньо подавали заяву у липні 2023 року, мають подати у січні 2024 року документи для визначення права на наступний шестимісячний термін:

За вісім місяців роботи «мобільних соціальних центрів» 388 мешканців громади отримали послуги соціального характеру із консультування та оформлення документів для призначення державних і місцевих гарантій. Половину цих послуг надано у селах старостинських округів.

Запитання:

Отримую допомогу на дітей одиноким матерям. Моїй доньці 11 листопада виповнилося 14 років і вона отримала паспорт. Чи потрібно повідомити про це департамент?

Відповідь:

Так, потрібно.

Особа, якій виплачується державна соціальна допомога, зобов’язана повідомити орган соціального захисту населення про зміну персональних даних усіх членів сім’ї, в тому числі і неповнолітніх дітей.

У рубриці «Запитували – Відповідаємо» відповіді на питання щодо допомоги при отриманні відмови в призначенні пенсії за віком

Законні представники дитини, які її виховують і не отримують пенсії по втраті годувальника через відсутність у померлого необхідного страхового стажу, мають право на оформлення допомоги на дітей померлого годувальника.

Роз’яснюємо законодавство, яким визначається порядок призначення і виплати державної соціальної допомоги на догляд одиноким особам, які досягли 80-річного віку.
До одиноких осіб належать громадяни, які не мають працездатних родичів зобов’язаних за законом їх утримувати (повнолітні дочка, син, внуки, правнуки).

Соціальна допомога призначається за умов: