002.jpg

У Сумах ТОВ «А» допустило до виконання робіт з охорони матеріальних цінностей трьох працівників. Управлінням з питань праці Сумської міської ради за результатами інспекційного відвідування винесено постанову про накладення на підприємство штрафної санкції у розмірі 335 070 гривень. Через незгоду суб’єктом господарювання подано позов до суду. Другий апеляційний адміністративний суд постановив визнати постанову Управління з питань праці Сумської міської ради правомірною. Рішення суду набрало законної сили з дати його прийняття. Наразі Верховним Судом відмовлено позивачу у відкритті касаційного провадження.

У ході інспекційного відвідування суб’єкта господарювання із наданих документів та пояснень керівника встановлено, що ТОВ «А» залучало фізичних осіб на умовах цивільно-правових договорів на виконання робіт з охорони матеріальних цінностей та з догляду та випасом великої рогатої худоби на пасовище. Утім фактично ці підрядники виконували функціональні обов’язки за професіями «охоронця», «сторожа» на постійній основі, із встановленням матеріальної відповідальності за невиконання або неналежне виконання покладених на них зобов’язань, за що щомісячно отримували кошти за виконану роботу.
Таким чином, між ТОВ «А» та трьома підрядниками, які працювали на умовах цивільно-правових угод, фактично існували трудові відносини. Проте роботодавцем не видавався наказ на їх прийняття та не подавалось повідомлення до органів державної фіскальної служби.
Зважаючи на вищевикладене, у ході інспекційного відвідування встановлено факт використання ТОВ «А» не оформленої належним чином праці трьох працівників.
Враховуючи неприємний досвід даного підприємства, роботодавцям варто пам’ятати, що задля уникнення штрафних санкцій, а також подібного розтрачання цінного часу та коштів на судовий процес, необхідно провадити свою діяльність у рамках чинного законодавства, офіційно оформлювати трудові відносини з найманими працівниками.

Управління з питань праці Сумської міської ради звертає увагу суб’єктів господарювання, які використовують найману працю, на те, що укладення трудового договору з працівниками забезпечує дотримання їх трудових прав та соціальний захист, гарантований державою. А це, зокрема, соціальне страхування і забезпечена пенсія.

Управління з питань праці Сумської міської ради