003.jpg

У минулому році Фондом соціального страхування України зареєстровано 2 410 професійних захворювань, на які складено акти за формою П-4. Кількість встановлених профзахворювань серед українських працівників зросла на понад 28% порівняно з 2018 роком, а Сумським міським відділенням управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області зареєстровано – 66 професійних захворювань, кількість профзахворювань зросла на 32% порівняно з 2018 роком.

Основними причинами набуття професійних захворювань є недосконалість механізмів та робочого інструменту, недосконалість технологічного процесу та неефективність роботи засобів індивідуального захисту.

У разі діагностування професійного захворювання та відповідного висновку МСЕК Фонд фінансує застрахованим особам щомісячні страхові виплати в разі часткової чи повної втрати працездатності; допомогу у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, одноразову допомогу в разі стійкої втрати працездатності або смерті потерпілого та ін.

У 2019 році Сумське міське відділення Фонду провело відшкодування страхових виплат на загальну суму 103,6 млн грн. Основною складовою є щомісячні страхові виплати, які виплачені 2696 потерпілим на виробництві та членам їх сімей у сумі 101,7 млн грн. Видатки за цим напрямом зросли на 7,7 млн грн порівняно з 2018 роком, середній розмір щомісячної виплати склав 3,2 тис. грн. Збільшення сум виплат пов’язано, зокрема, із проведенням з 01.03.2019 перерахунку, відповідно до якого щомісячні страхові виплати потерпілим і членам їх сімей зросли на 5%. Також відділенням проведено виплати одноразової допомоги 65 потерпілим в разі стійкої втрати та 2 сім’ям загиблих потерпілих на загальну суму 1,2 млн грн. Крім того, проведено відшкодування вартості поховання у сумі 22,6 тис. грн. 124 потерпілих отримали допомогу у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю у сумі 708,7 тис. грн.

Також потерпілі на виробництві мають право на: лікування за рахунок коштів Фонду в закладі охорони здоров’я, враховуючи оперативні втручання; забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення упродовж усього періоду до відновлення працездатності; подальшу медичну реабілітацію; санаторно-курортне лікування тощо.

Сумське міське відділення управління
виконавчої дирекції Фонду соціального
страхування України у Сумській області