Print
Hits: 1893

Міністерством соціальної політики України підбито перші підсумки роботи нової системи надання житлових субсидій, на підставі яких Кабінетом Міністрів України ухвалено постанову від 26.06.2015 № 475 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», яка набула чинності з 21.07.2015.

Перша і, мабуть, головна новація полягає в тому, що запроваджена нова вдосконалена форма декларації, в якій громадянам не потрібно вказувати дані про розмір доходів. Від початку дії нової Постанови заявники вказуватимуть у деклараціях лише вид отримуваного ними доходу і джерело (установу, підприємство чи організацію), з якого отримані кошти.

Важливим наслідком нововведення є відмова від штрафних санкцій за допущені громадянами помилки.

Згідно із зазначеною постановою, до сукупного доходу громадян не включатимуться окремі види доходів: частин допомоги при народженні дитини та при усиновленні дитини, виплата яких здійснюється одноразово, одноразової винагороди жінкам, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня». До сукупного доходу не враховуються сплачені особою аліменти, доходи від розміщення депозитів, грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, які приймають безпосередню участь в антитерористичних операціях, допомога громадських та благодійних організацій, допомога на поховання, одноразова допомога, яка надається відповідно до законодавства або за рішеннями органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, організацій незалежно від форм власності.

 Постанова відкриває можливість, на вибір заявників, призначати субсидію на основі задекларованих людиною доходів не за попередній календарний рік, або за попередні три місяці (на підставі довідки про доходи). Пенсіонери отримують змогу отримати субсидію на підставі врахування даних про розмір їх пенсії за останній місяць перед зверненням.

Врегульоване питання надання субсидій фізичним особам – підприємцям, які є платниками єдиного податку. Для І групи встановлено мінімальний дохід, що враховується при обчисленні субсидії, у розмірі одного прожиткового мінімуму для працездатних. Для ІІ і ІІІ груп мінімальний дохід встановлено в розмірі відповідно двох і трьох прожиткових мінімумів для працездатних громадян.

Ще одна новація: у разі смерті власника житла субсидію можна призначити на будь-яку дієздатну особу, яка зареєстрована у житловому приміщенні.

Зазначеною Постановою надано право управлінню соціального захисту, якщо у встановлений 5-денний термін вони не отримали необхідну інформацію від органів влади, призначати субсидію на ту кількість зареєстрованих осіб, яка вказана самим громадянином в декларації.

Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на 12 місяців з місяця звернення за її призначенням і розраховуються посезонно. Якщо громадянин звернувся за субсидією в неопалювальний сезон, і в цей період права на надання субсидії не має, управління соціального захисту населення Сумської міської ради розраховує розмір субсидії на початку опалювального сезону без додаткового звернення особи після отримання за запитом відомостей про сім’ю заявника. Після закінчення терміну отримання субсидії управління самостійно здійснить розрахунок субсидії на наступний період (12 місяців, календарний рік) для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому відповідному періоді.

З метою економного та раціонального використання бюджетних коштів поновлено проведення перерахунку призначеної субсидії у випадку зменшення розміру плати за житлово-комунальні послуги в разі їх ненадання або надання не в повному обсязі.

До 1 вересня через «Укрпошту» кожна родина повторно отримає бланки заяви і оновленої декларації, які слід подавати/надсилати поштою для оформлення житлової субсидії. Разом з тим, можна використовувати і чинні на сьогодні бланки цих документів.

Рекомендуємо громадянам звертатися до управління соціального захисту населення Сумської міської ради для визначення права на призначення житлової субсидії, оскільки згідно з нововведеними змінами, вони мають більший шансах отримати позитивне рішення про призначення допомоги.