004.jpg

Житлова субсидія непрацездатним непрацюючим особам, які проживають самі, призначається на норму, що перевищує встановлену законодавством соціальну норму житла, якщо про це зазначено у заяві.

Понаднормова площа житла розраховується збільшенням соціальної норми житла для домогосподарства на 30 відсотків. Соціальна норма житла становить 13,65 м2 на особу + 35,22 м2 на домогосподарство.

Наприклад:

  • зареєстрована 1 особа – соціальна норма житла складає 48,87 м2, понаднормова площа житла складає 63,53 м2
  • зареєстровані 2 особи – соціальна норма житла складає 62,52 м2, понаднормова площа житла складає 81,28 м2
  • зареєстровані 3 особи – соціальна норма житла складає 76,17 м2, понаднормова площа житла складає 99,02 м2

Але слід звернути увагу, що призначення житлових субсидій на понаднормову площу житла переглядається коли відбулися зміни складу осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку), зміни складу сім’ї члена домогосподарства або працевлаштування таких осіб чи виникнення у них інших джерел доходів. Про такі зміни одержувач житлової субсидії зобов’язаний повідомити протягом 30 календарних днів.

До непрацездатних непрацюючих осіб, які проживають самі і яким житлову субсидію може бути призначено на понаднормову площу житла, належать: особи, які не досягли повноліття; громадяни, які отримують:

  • пенсію за віком, за вислугою років, у зв’язку з втратою годувальника або по інвалідності;
  • державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю;
  • державну соціальну допомогу особі, яка не має права на пенсію, та особам з інвалідністю;
  • тимчасову державну соціальну допомогу непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату.

Інформація про належність до вищезазначених категорій осіб зазначається в декларації, яка подається разом з заявою. Якщо субсидія вже призначена на соціальну норму житла, то на понаднормову площу субсидія може бути призначена за заявою з місяця звернення.