006.jpg

Згідно з внесеними 18 серпня 2017 року змінами до деяких постанов Кабінету Міністрів України урядом в черговий раз удосконалено процес надання житлових субсидій населенню. 

По-перше, зменшено період, за який враховуються доходи домогосподарств - з чотирьох останніх кварталів до двох. Це дозволить не тільки більш об'єктивно і своєчасно оцінювати доходи сім'ї (які можуть кардинально змінюватися від місяця до місяця), але і запобігти затримки з призначенням субсидії, які виникли в травні-червні цього року, так як фіскальна служба не змогла вчасно надати інформацію про доходи громадян за перший квартал поточного року.

Тому на новий опалювальний сезон (а саме - з 1 жовтня 2017 року) при розрахунку розміру субсидії будуть враховані доходи за I та II квартал 2017 року. На неопалювальний період (з 1 травня 2018 року) - за III і IV квартал 2017 року.

По-друге, вирішено питання з тим, як призначати субсидії громадянам, у яких є борги по житлово-комунальним послугам. Зокрема, встановлено, що субсидія не призначатиметься лише при наявності заборгованості, загальна сума якої буде перевищувати 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 гривень). В даний час ця сума становить 340 гривень.

По-третє, уряд знизив норми споживання газу для населення.

  • При наявності газової плити та централізованого гарячого водопостачання - 3,3 кубометрів на людину (на даний час - 4,4 кубометра).
  • При наявності газової плити і відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача - 5,4 кубометрів на людину (в даний час 7,1 кубометр).
  • При наявності газової плити і газового водонагрівача - 10,5 кубометрів на людину (в даний час 14 кубометрів).

По-четверте, з'явилася можливість призначення субсидії недієздатній особі за заявою опікуна.

По-п'яте, врегульовано питання виплати призначеної субсидії на придбання твердого палива та скрапленого газу в разі смерті особи, якій була призначена субсидія.