004.jpg

Уряд 18 серпня ухвалив рішення переглянути період, за який враховуються доходи при нарахуванні субсидії.

Якщо раніше враховувався середній дохід на одного члена сім'ї за попередні чотири квартали, що передували місяцю, що передував місяцю призначення субсидії, то тепер будуть враховувати середній дохід за два аналогічні квартали, тобто півроку. При цьому, при призначенні субсидії на опалювальний період з жовтня 2017 року будуть враховані доходи за І,ІІ квартал 2017 року (січень-червень 2017 року), на наступний термін для домогосподарств, які користувалися субсидією в попередньому періоді, з травня 2018 року - за ІІІ, ІV квартал 2017 року.

Так, якщо українець в минулому році отримав високі доходи, а в цьому році, наприклад, звільнився з роботи, враховувати його дохід за минулий календарний рік, в той час як він потребує допомоги від держави, - несправедливо.

В той же час, такі зміни вплинуть на розрахунок субсидії для сімей, члени яких отримують мінімальну заробітну плату у розмірі 3200 грн.

Розглянемо на конкретному прикладі. Сім'я, що складається з трьох осіб (двоє дорослих та дитина), які стабільно офіційно отримували заробітну плату кожен в розмірі 1800 грн., за старими правилами за комунальні послуги за розрахунком оплачували близько 6 % від середньомісячного сукупного доходу, тобто близько 200 грн. За новими правилами, з урахуванням зростання мінімальної заробітної плати, в цьому опалювальному сезоні заплатить за комунальні послуги майже 10 % від доходу, тобто майже 640 грн. Фактично, для деяких сімей новий період розрахунку субсидій призведе до того, що розмір субсидії скоротиться в чотири рази. Однак, це не вплине на надання субсидії найбільш незахищеним верствам населення: сім’ям, в яких виховуються діти, інвалідів, малозабезпечених та пенсіонерів.

Нагадаємо, постанова Кабінету Міністрів України від 18.08.2017 № 609 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» набрала чинності з дня її опублікування 19.08.2017 року.