Print
Hits: 625

По досягненню пенсійного віку люди звертаються до Пенсійного фонду з заявою про призначення пенсії, але досить часто виникають проблеми з таким призначенням. Які в свою чергу нерідко, супроводжується низкою інших проблем.

Подібний інцидент стався з пані Юзефою, коли вона звернувся до Головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області. Разом із заявою про призначення пенсії за віком, громадянка надала всі необхідні документи. Однак їй було відмовлено в отриманні пенсії у зв'язку з відсутністю необхідного страхового стажу.

Такий стаж факти в пані Юзефи був, але під час перевірки виявилось, що:

Таким чином, жителька Сумщини опинилася в ситуації, коли їй довелося доводити і факт того, що вона колись навчалася в інституті та отримала диплом, і факт того, що вона є матір’ю своїм рідним дітям.

«Сказати, що дана ситуація викликала у мене почуття безвихідності та розчарування – це нічого не сказати. Проте, я знала, куди я зможу звернутися, а саме до безоплатної правової допомоги», – так розповідає пані Юзефа Олені Тимошенко, головному юристу сектору Сумське бюро правової допомоги.

Повертаючись до історії пані Юзефи, врегулювати ситуацію без суду не було можливим. Оскільки для того, щоб зарахувати до страхового стажу період навчання та періоди догляду за дітьми необхідно доводити і факт належності диплому і факт того, що вона є матір’ю своїм дітям.

Головним юристом сектору Сумське бюро правової допомоги, Тимошенко Оленою було складено заяву про встановлення фактів, що мають юридичне значення. В заяві було прописано дві вимоги, а саме про встановлення факту належності диплому про навчання та про встановлення факту родинних відносин пані Юзефи зі своїми дітьми. До суду було надано обґрунтування з доказами на підтвердження даних фактів. Як результат – суд задовільнив вимоги клієнтки.

Рішенням Ковпаківського районного суду м. Суми по справі позовні вимоги позивачки були задоволені повністю. У подальшому особа звернулась до Головного Управління Пенсійного фонду України в Сумській області, їй було призначено пенсію. Таким чином, право на пенсію клієнтки було поновлено.

Після цих подій пані Юзефа радить всім звертатися за правовою допомогою і стверджує, що за справедливість треба боротися. Таким чином, завдяки компетентним діям фахівця, був визнаний факт належності диплому та родинних відносин, що стали підставою для призначення пенсії клієнту.

«До сектору Сумське бюро правової допомоги, звертається велика кількість клієнтів з проблемами щодо встановлення фактів належності правовстановлюючих документів, оскільки вони є підтвердженням наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Також часто бувають звернення, що пов’язані з встановленням факту родинних відносин», – зазначає головний юрист сектору Сумського бюро правової допомоги Олена Тимошенко.

Коментує головний юрист сектору Сумського бюро правової допомоги Олена Тимошенко: Варто зазначити, що встановлення факту належності правовстановлюючого документу чи родинних відносин здійснюється судом в порядку окремого провадження. У судовому порядку розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. І якщо людина виявила, що в неї існує розбіжність у документах – не варто втрачати надію!