001.jpg

Особам, які досягли 80-річного віку та за висновком лікарів потребують постійного стороннього догляду, а також одержують пенсію відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» чи Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» призначається державна соціальна допомога на догляд.

До категорії «одиноких осіб», яка враховується при призначенні такої допомоги, відносяться громадяни, що не мають працездатних родичів, зобов’язаних за законом їх утримувати. Адже, відповідно до статей 202, 266 Сімейного кодексу України повнолітні дочка, син, онуки, правнуки зобов’язані утримувати батьків, бабу, діда, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги. Інформація про відсутність таких працездатних родичів (незалежно від місця їх проживання), зазначається в заяві про призначення допомоги на догляд, а інформація про склад сім’ї вноситься до декларації про доходи та майно особи, яка звернулася за призначенням соціальної допомоги.

Документом для призначення допомоги на догляд є висновок лікарсько-консультативної комісії, у якому зазначається, що заявник потребує постійного стороннього догляду. Висновок видається органами охорони здоров’я за місцем проживання.

Допомога в розмірі 40% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (у 2023 році – 837,20 гривень), виплачується з місяця звернення.

При цьому державна допомога на догляд не може бути призначена, якщо вже виплачується органами Пенсійного фонду надбавка до пенсії на догляд або компенсація на догляд – органами соціального захисту населення.

Для призначення допомоги подаються такі документи:

  • заява та декларація;
  • висновок лікарсько-консультативної комісії щодо потреби у постійному сторонньому догляді;
  • копія рішення суду про визнання особи недієздатною (для недієздатної особи) та копія рішення про призначення опікуна (для недієздатної особи, якій призначено опікуна).

Станом на 01.05.2023 на обліку у департаменті перебуває 309 осіб, які отримують допомогу на догляд.

Додаткові консультації можна отримати за телефонами 788-888 (багатоканальний), 050-407-81-99, 050-407-80-02 або у Громадській приймальні департаменту (вул. Харківська, 35).