Print
Hits: 1837

Згідно зі статтею 1 Закону України від 20 жовтня 2014 року № 1706-VII “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, який постійно проживає в Україні, якого змусили або який самостійно покинув своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, масових порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

Зазначені обставини вважаються загальновідомими і такими, що не потребують доведення, якщо інформація про них міститься в офіційних звітах (повідомленнях) Верховного Комісара Організації Об’єднаних Націй з прав людини, Організації з безпеки та співробітництва в Європі, Міжнародного Комітету Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, розміщених на веб-сайтах зазначених організацій, або якщо щодо таких обставин уповноваженими державними органами прийнято відповідні рішення.
Соціальні виплати внутрішньо переміщеним особам регулюється Порядком призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам затвердженим постановою Кабінету міністрів України від 8 червня 2016р. №365 «Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам».
Цей Порядок визначає механізм призначення (відновлення) внутрішньо переміщеним особам виплати пенсій (щомісячного довічного грошового утримання), довічних державних стипендій, усіх видів соціальної допомоги та компенсацій, матеріального забезпечення, надання соціальних послуг, субсидій та пільг (далі-соціальні виплати) за рахунок коштів державного бюджету та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.
Кабінет Міністрів України 8 червня 2016р. прийняв постанову за №365, якою внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 05.11.2014р. №637, якою затверджено:
1) Порядок призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам;
2) Порядок здійснення контролю за проведенням соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам за їх фактичного проживання/перебування.
Територіальний орган фонду призначає (відновлює) виплату пенсій на підставі рішення комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам.
Починаючи з 1 липня 2016 року соціальні виплати, що призначені внутрішньо переміщеним особам, здійснюються через рахунки та мережу установ і пристроїв ПАТ «Державний ощадний банк».
Внутрішньо переміщеним особам, які отримують пенсії через підприємства поштового зв’язку або установи інших банків, необхідно відкрити рахунок в АТ «Ощадбанк» та надати в орган Пенсійного фонду України, де вони знаходяться на обліку, заяву про зарахування пенсії на цей рахунок.
Для отримання платіжної картки, яка одночасно є пенсійним посвідченням, внутрішньо переміщеній особі потрібно звернутись в орган Пенсійного фонду України, де вона знаходиться на обліку, та надати пакет документів:
- паспорт;
- довідку про реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи;
- довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;
- фотокартку.
Видача платіжної картки, яка одночасно є пенсійним посвідченням, здійснюється установою АТ «Ощадбанк», зазначеною пенсіонером у заяві.