Print
Hits: 1884

У місті гострою залишається проблема легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення.
Тому першочергова увага приділена пропаганді економічних, соціальних переваг отримання громадянами легальних доходів та сприяння створенню в суспільстві атмосфери негативного ставлення до роботодавців, які виплачують заробітну плату без оформлення трудових відносин – «в конвертах».

Заробітна плата – одна з головних економічних категорій, що поєднує інтереси працівників, працедавців, держави і безпосередньо впливає на рівень життя населення. На жаль, доволі часто нині доводиться зустрічатися з таким масовим явищем, як виплата зароблених коштів у конверті.
Усвідомлюючи важливість цієї проблеми, більшість роботодавців працюють у законодавчому полі. Але є й такі, хто, намагаючись отримати якомога більший прибуток, ухиляються від сплати податків, використовують працю громадян без належного оформлення трудових відносин та пропонують заробітну плату «в конвертах».
Для безпосередніх працівників нелегальна зайнятість є нестабільною, нерегулярною і тому ризикованою; вона не гарантує одержання трудових доходів. Така зайнятість позбавляє частину найманих працівників багатьох соціальних прав, передбачених Конституцією України і Кодексом законів про працю України: пенсійного забезпечення, права на допомогу з тимчасової непрацездатності, на оплачувану відпустку, на допомогу з безробіття, на охорону праці тощо.
Робота неофіційно зайнятих працівників не зараховується до трудового стажу. Нерідко прихована зайнятість набуває примусового характеру, особливо коли працівники змушені виконувати додатковий обсяг робіт. У результаті збільшується захворюваність, погіршується якість робочої сили, руйнується психологія людини-працівника.
Формула розрахунку пенсій установлює пряму залежність розміру пенсій від страхового стажу й заробітку, з якого платилися внески до Пенсійного фонду. У випадку, коли працівник одержує зарплату в "конверті" і роботодавець не платить за такого працівника страхові внески в Пенсійний фонд, цей період не буде врахований у страховий стаж найманого робітника й, відповідно, не буде враховуватися при визначенні розміру пенсії, тому пенсія буде меншою, ніж повинна бути.
Пенсійним фондом України багато проводиться інформаційних заходів щодо роз’яснення негативних наслідків отримання заробітної плати «у конвертах», але і самі працівники повинні зайняти чітку позицію та наполягати на виплаті заробітної плати з дотриманням вимог чинного законодавства.
Кожному працюючому необхідно, хоча б раз на рік, перевіряти розмір своєї заробітної плати та відрахування єдиного соціального внеску, які декларує роботодавець до Пенсійного фонду України, щоб виключити можливість наявності помилок, неточностей і недостовірності даних та мати впевненість на одержання справедливо заробленої пенсії. І робити це потрібно не коли людина вже досягла пенсійного віку, а в період здійснення своєї трудової діяльності.
На сьогоднішній день автоматизована система персоніфікованого обліку надає можливість кожному працюючому особисто в Сумському об’єднаному управлінні Пенсійного фонду України Сумської області одержати інформацію щодо його нарахованої заробітної плати, щомісячного розміру сплачених внесків до Пенсійного фонду України та страхового стажу. Тоді, при виявленні порушення трудових прав, працівник зможе своєчасно звернутися з позовом до суду щодо дій роботодавця, який позбавив його соціальних гарантій.
В Сумському об’єднаному управлінні Пенсійного фонду України Сумської області функціонує два інформаційних кіоски (за адресами: вул. Харківська, 35, вул. Шкільна, 17), послугами яких можуть скористатися застраховані особи, які мають страхове свідоцтво, та пенсіонери, які отримали пластикові пенсійні посвідчення. При виявленні порушень трудових прав, працівник має право звернутися з позовом до суду щодо позбавлення його соціальних гарантій роботодавцем.
Також можна отримати інформацію через веб – портал Пенсійного фонду України, для реєстрації на якому необхідно звернутися до Сумського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області за адресою: м. Суми, вул. Харківська, 35, каб. 321, тел. 679-905, 679-906, при собі мати паспорт та ідентифікаційний код.
Звертаємося до керівників підприємств та приватних підприємців - проявіть свою громадянську позицію і легалізуйте реальну заробітну плату своїх працівників, не позбавляйте їх належного захисту на випадок непрацездатності та не прирікайте на мізерну пенсію. Адже офіційна заробітна плата є гарантією отримання соціальних виплат, а в майбутньому гідної пенсії.
Шановні громадяни! Вимагайте виплату заробітної плати відповідно до законодавства - прозоро і відкрито. Не позбавляйте себе достойної пенсії в майбутньому та соціальної захищеності у випадках, передбачених законодавством.