004.jpg

23.11.2017 під головуванням заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Альони Дмітрєвскої відбулось чергове засідання координаційної ради у справах ветеранів війни та праці, інвалідів, на яке були запрошені керівники структурних підрозділів Сумської міської ради.
У ході засідання було розглянуто питання соціального захисту осіб з інвалідністю.

Директор департаменту соціального захисту населення Сумської міської ради Тетяна Масік ознайомила присутніх з пільгами та соціальними гарантіями, які надаються особам з інвалідністю за кошти Державного бюджету та в рамках міської програми «Місто Суми - територія добра та милосердя». Також директор порушила питання щодо доступності вулично-шляхової мережі та закладів громадського харчування для маломобільних груп населення.
За інформацією головного спеціаліста відділу охорони здоров'я Сумської міської ради Наталії Кіпенко в поточному році на придбання безоплатних ліків профінансовано 1059,2 тис. грн., що становить 43% від потреби.
Також, на сьогоднішній день діє державна програма «Доступні ліки». В місті Суми вже працюють аптечні заклади за програмою «Доступні ліки». Всі вони позначені наліпками, які затверджені Міністерством охорони здоров'я. З питань отримання рецептів на придбання безкоштовних ліків необхідно звертатися до дільничного лікаря.
Олег Габ, голова громадської організації «Рука допомоги м. Суми» зазначив, що позитивним питаннях забезпечення доступності міського громадського транспорту є запровадження програми GPS навигації, яка дозволяє володіти інформацією про нааявність, місце знаходження та час прибуття низькопольного тролейбусу чи автобусу на маршруті.
Також, в рамках партиципаторного (громадського) проекту м. Суми заступника начальника управління освіти і науки Сумської міської ради Олени Назаренко у співавторстві з директором комунальної установи «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» Інною Галіченко та за підтримки громадської організації «Рука допомоги м. Суми», громадської організації «Спортивний клуб «Фенікс», громадської організації людей з інвалідністю «Доля», громадської організації «Сумська обласна організація УТОС», громадської організації «Сумський клуб «Країна друзів» було надано проект громадського бюджету «Інклюзивний спортивно-ігровий майданчик», зареєстрований під № 6.
Встановлення такого майданчика надасть можливість людям з інвалідністю займатись фізичними вправами, а дітям з особовими потребами (діти дошкільного, шкільного віку з порушеннями опорно-рухового апарату, ДЦП, іншими фізичними та психічними проблемами) соціалізуватись, безпечно та доступно брати участь у ігровому процесі поряд із здоровими дітьми.
Також, учасники засідання мали змогу обмінятися інформацією, поділитися власними напрацюваннями в роботі з особами з інвалідністю.
За підсумками засідання було надано доручення керівникам структурних підрозділів Сумської міської ради щодо невідкладного виконання поставлених на засіданні завдань.