004.jpg

Департамент продовжує роботу щодо підготовки документів для проведення заміни посвідчень громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, відповідно до пункту 7 постанови Кабінету Міністрів України від 11.07.2018 № 551 «Деякі питання видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян» (далі – Постанова).

До 01 січня 2021 року необхідно провести заміну посвідчень:

  • особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи (категорія 1);
  • учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (категорії 2 і 3) з числа громадян, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, складанні ядерних зарядів та проведенні на них регламентних робіт;
  • особи, яка потерпіла внаслідок Чорнобильської катастрофи (категорія 2), з числа постраждалих від радіаційного опромінення за інших обставин не з власної вини.

Посвідчення видаються на підставі документів, зазначених у пункті 11 Порядку видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян, затвердженого вищезазначеною Постановою.

Для заміни посвідчення особи звертаються до департаменту із заявою та 2 фотокартками сучасного віку розміром 3х4 см.

Після отримання заяви та необхідних документів особова справа заявника передається на розгляд Комісії Сумської обласної державної адміністрації з розгляду документів для видачі посвідчень громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, яка приймає рішення про видачу або відмову у видачі посвідчення нового зразку.

Звертаємо увагу, що посвідчення учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС у 1986-1990 роках категорії 2 та 3, посвідчення потерпілих (евакуйованих та переселених із забрудненої зони) від Чорнобильської катастрофи категорії 2 та 3, посвідчення дружин померлих громадян, а також посвідчення дітей, потерпілих від Чорнобильської катастрофи, на сьогодні є дійсними та не потребують заміни.

Довідково:

Станом на 23.07.2020 видано 491 посвідчення нового зразка, а саме:                

  • 349 посвідчень учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС категорії 1;
  • 137 посвідчень потерпілих від Чорнобильської катастрофи категорії 1;
  • 3 посвідчення учасника ліквідації ядерних аварій категорії 1;                    
  • 2 посвідчення учасника ліквідації ядерних аварій категорії 2.

В умовах подовження карантинних заходів заяву та документи для розгляду можна:

- надіслати поштовим відправленням на адресу: 40035, м. Суми, вул. Харківська, буд. 35;

- залишити в скриньці для прийому документів, яка знаходиться при вході до адміністративної будівлі департаменту за адресою: м. Суми, вул. Харківська, буд. 35;

- направити на електронну пошту: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Телефони для довідок: багатоканальний телефон 788-888, мобільний телефон 050-407-83-84 та 787-144.