007.jpg

В місті Суми проживає майже 3 тисячі громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, в тому числі 368 дітей. 4 дитини мають інвалідність, пов'язану з Чорнобильською катастрофою.

Питома вага учасників ліквідації наслідків аварії у загальній чисельності постраждалих становить 61 %.

Серед інвалідів, інвалідність яких пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи, 69 % - безпосередні учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Управлінням соціального захисту населення Сумської міської ради (надалі – управління) призначаються та виплачуються постраждалим різні види допомог та компенсацій відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», на виплати яких в 2015 році передбачено 6457,8 тис. грн. На сьогодні виплата щомісячної компенсації на продукти харчування проведена по березень 2015 року. Борги із виплати компенсацій відсутні.

 

На забезпечення постраждалих громадян лікарськими засобами за безоплатними рецептами на 2015 рік з державного та обласного бюджетів виділено 328 976 грн. при потребі 2 992,1 тис. грн. Зважаючи на проблему у забезпеченні безоплатними лікарськими засобами, міська влада додатково виділила 200 000 грн. За лютий, березень поточного року 89 інвалідів внаслідок аварії на ЧАЕС отримали лікарські засоби за 247 безоплатними рецептами лікарів на загальну суму 32 509,98 грн.

Спільно з громадськими організаціями, які опікуються питаннями соціального захисту громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, опрацьовано механізм відпуску лікарських засобів даній категорії громадян за безоплатними рецептами, а саме: визначено категорії осіб та дні відвідування аптечних закладів, що дозволило чорнобильцям зменшити кількість часу, який витрачається на черги в аптеках.

В квітні 2015 року управлінням буде проведена закупівля санаторно-курортних путівок для 104 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, 1 категорії. На придбання санаторно-курортних путівок для відповідної категорії осіб з державного бюджету виділено 471 669 грн.

За рахунок коштів міського бюджету відповідно до міської програми «Місто Суми – територія добра та милосердя» 30 постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС до Дня Чорнобильської трагедії отримують матеріальну допомогу на загальну суму 6 000 грн.

До Дня Чорнобильської трагедії, Міжнародного дня пам'яті жертв радіаційних аварій і катастроф та до 29-х роковин з дня аварії на Чорнобильській АЕС в місті буде проведено наступні заходи:

  • 26 квітня 2015 року о 10.00 год. в сквері по вул. Горького м. Суми покладання квітів до пам'ятного знаку «Жертвам Чорнобиля»;
  • 26 квітня 2015 року о 14.00 год. в приміщенні Сумської обласної філармонії (вул. Петропавлівська, 63) концерт-реквієм «Чорнобиль - біль душі моєї»;
  • з 22 квітня по 27 квітня 2015 року Сумською міською централізованою бібліотечною системою, а саме: в приміщенні Центральної міської бібліотеці ім. Т.Г. Шевченка (вул. Кооперативна, 6), комунальних закладів Сумської міської ради бібліотек-філіях №2 (вул. Сумсько-Київських дивізій, 22), №3 (вул. Новомістенська, 23), №6 (вул. Котляревського, 1/1), №17 (вул. Горького, 23/1) заплановано перегляд літератури, проведення виставок та уроків пам’яті з нагоди 29-х роковин Чорнобильської катастрофи. В навчальних закладах міста також будуть проведені тематичні виставки літератури, виховні години, уроки-реквієми, зустрічі з учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Запрошуємо всіх бажаючих прийняти участь у зазначених міських заходах.