Print
Hits: 1606

1 січня 2017 року вступила в дію постанова Кабінету Міністрів України від 23.11.2016 № 854 «Деякі питання санаторно-курортного лікування та відпочинку громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», якою затверджено порядок надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам та закладам відпочинку, здійснення доплат за рахунок власних коштів, виплати грошової компенсації громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (далі - Порядок).

Порядок передбачає новий механізм оплати послуг із санаторно-курортного лікування громадянам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи з 2017 року. Зокрема, укладання трьохсторонньої угоди між санаторно-курортним закладом, постраждалою особою та департаментом соціального захисту населення Сумської міської ради. При цьому постраждала особа має право самостійного вибору санаторно-курортного закладу для оздоровлення чи відпочинку. Безоплатними санаторно-курортними путівками або путівками на відпочинок шляхом надання грошової допомоги забезпечуються громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, а саме:

- громадяни, віднесені до категорії 1, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;

- діти з інвалідністю, інвалідність яких пов'язана з Чорнобильською катастрофою.

Строк перебування в санаторно-курортному закладі та закладі відпочинку становить:- для громадян, віднесених до категорії 1, - 18 днів;

- для громадян, віднесених до категорії 1, із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) - до 35 днів;

- для дітей з інвалідністю - від 21 дня до двох місяців.

Строк перебування дітей з інвалідністю у закладі відпочинку за путівкою на відпочинок становить не менше ніж 14 днів. Громадяни, віднесені до категорії 1, та діти з інвалідністю мають право вільного вибору закладу відповідного профілю.

Розміри відшкодування санаторіям за надане лікування в 2017 році становлять:

- для осіб, віднесених до категорії 1, – 5 250 гривень;

- для осіб, віднесених до категорії 1, із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку), - 17 390 гривень;

- для дітей з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, – 10 840 гривень.

Для забезпечення санаторно-курортними послугами постраждалих осіб у 2017 році департаменту соціального захисту населення Сумської міської ради передбачено 594,9 тис. грн., що дасть змогу оздоровити 113 осіб 1 категорії.

З 1 січня 2018 року вводиться в дію норма щодо отримання постраждалими громадянами компенсації замість санаторно-курортної путівки, тобто, особа матиме право самостійно обирати чи отримувати послуги із санаторно-курортного лікування чи отримувати компенсацію.