002.jpg

Постановою Кабінету Міністрів України від 06 грудня 2017 року № 924 “Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 20 вересня 2005 р. № 936 і від 26 жовтня 2016 р. № 760”,уряд удосконалив порядок проведення виплати окремих видів компенсацій та допомоги на оздоровлення особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.Уточнено перелік документів, на підставі яких постраждалим особам призначаються і виплачуються компенсації та допомога, передбачені статтею 48 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.

Передбачено, що для призначення виплати одноразової компенсації за шкоду, заподіяну внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій, ядерних випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї, та щорічної допомоги на оздоровлення деяким категоріям громадян необхідно надавати медичний висновок на дитину з інвалідністю віком до 18 років.
Оформлення виплати одноразової компенсації у зв’язку з втратою годувальника, смерть якого пов’язана з Чорнобильською катастрофою, участю у ліквідації наслідків інших ядерних аварій, ядерних випробуваннях, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, складанні ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт, які виплачуються дружині чи чоловікові, здійснюється на підставі документа, що підтверджує статус громадян (надалі – документ, що підтверджує статус), які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї, складання ядерних зарядів та здійснення на них регламентних робіт, із числа осіб, віднесених до учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

При оформленні виплати батькам померлого учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, смерть якого пов’язана з Чорнобильською катастрофою, одноразова компенсація (незалежно від того, чи були вони на його утриманні, та незалежно від отримання такої компенсації сім’єю померлого) необхідно, крім документа, що підтверджує статус, надати:
- свідоцтво про народження особи;
- у разі зміни прізвища, імені та по батькові документи, що підтверджують їх зміну;
- рішення суду, що набрало законної сили, про встановлення факту родинних відносин (у разі потреби).
Право на оформлення щорічної допомоги на оздоровлення мають також діти з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, кожна дитина, яка втратила одного з батьків внаслідок Чорнобильської катастрофи, та евакуйовані із зони відчуження у 1986 році.
У разі виникнення права на щорічну допомогу з різних підстав допомога надається за однією з таких підстав за вибором особи.
З практичних питань реалізації права на виплати окремих видів компенсації та допомоги на оздоровлення особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи необхідно звернyтися до громадської приймальні, що знаходиться за адресою: м. Суми, вул. Харківська, буд. 35, каб. 135). Телефони “гарячої” лінії: 60-46-04, 0504078199.