0010.jpg

27 липня 2023 року відбулося чергове засідання опікунської ради, організаційне забезпечення діяльності якої покладено на департамент. На засіданні, під головуванням заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Віри Мотречко, розглянуто 12 заяв мешканців Сумської міської територіальної громади:

  • 9 заяв щодо встановлення опіки над повнолітніми особами в разі визнання їх судом недієздатними;
  • 1 - призначення опікуна над недієздатними особами;
  • 1 - звільнення від обов’язків опікуна над недієздатним особами;
  • 1 – надання дозволу на вчинення правочину.

За результатами розгляду опікунською радою надано відповідні пропозиції органу опіки та піклування Сумської міської ради шляхом підготовки проєкту рішення виконавчого комітету.
В реєстрі недієздатних повнолітніх осіб, який підтримується в актуальному стані, на сьогоднішній день обліковується 403 особи, 64 з яких влаштовано до інтернатних установ або лікувальних закладів для осіб, які страждають на психічні розлади.

З початку року на засіданнях розглянуто 47 заяв громадян, що на 14 заяв більше ніж в 2022 році за цей же період. За результатами розгляду направлено 17 подань до судів за територіальною належністю про призначення опікунів недієздатним особам.

В органах суду перебувають на розгляді 34 заяви щодо визнання громадян недієздатними.
Відповідно до покладених завдань опікунська рада розглядає матеріали та готує пропозиції виконавчому комітету Сумської міської ради стосовно широкого кола питань, в тому числі:

  • визначення кандидатури опікуна, з'ясування можливостей та зацікавленості цієї особи захищати інтереси недієздатного, направлення до суду відповідного подання;
  • встановлення опіки над майном у передбачених законом випадках;
  • здійснення нагляду за діяльністю опікунів та піклувальників;
  • реєстрації імені помічника за заявою дієздатної фізичної особи, яка за станом здоров’я не може самостійно здійснювати свої права та виконувати обов’язки;
  • порушення у судовому порядку питання про звільнення опікуна чи піклувальника від виконання покладених на нього обов’язків.
  • надання дозволів на правочини, які зачіпають майнові права та інтереси недієздатних осіб.

Перелік таких правочинів визначений Цивільним кодексом України і обмежує опікуна у самостійності прийняття рішень щодо відмови від майнових прав підопічного, надання письмових зобов'язання від його імені, укладання договорів, що підлягають нотаріальному посвідченню (купівля-продаж, обмін), а також договорів щодо іншого цінного майна, управління майном або передавання його за договором в управління іншій особі.

Опікун, який наділений повноваженнями щодо забезпечення майнових прав підопічної особи, повинен ставитися до майна дбайливо та добросовісно, вживати заходів щодо його збереження, а також турбуватися про те, щоб воно приносило дохід, якщо це можливо. Одержаний дохід опікун має використовувати виключно на утримання та в інтересах недієздатної особи.
Тому, при продажу житлових приміщень, в яких власниками або співвласниками є недієздатні особи, обов’язково обумовлюється вимога одночасної купівлі іншого житлового приміщення з оформленням права власності на недієздатну особу у розмірі тієї частки, яка належала йому у попередньому приміщенні.Загалом, з початку року надано 4 дозволи на вчинення правочинів з майном недієздатних осіб.

Для отримання роз’яснень щодо порядку подачі заяв з питань встановлення опіки над повнолітніми особами та визначеного законодавством пакету документів, які до них додаються, необхідно звертатися до департаменту за багатоканальним номером телефону 788-888 та додатково – 787-146. Подати документи, у період дії воєнного стану, можна на електронну пошту This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. або шляхом поштового відправлення за адресою: 40035, м. Суми, вул. Харківська, буд. 35.