006.jpg

З нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю, який відзначається 3 грудня, у Сумах відбулась мистецько-театральна акція «Театр на узбіччі театру».

Захід, покликаний нагадати, що «особливі» люди варті уваги та захоплення, організував територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня».

З цією метою в обласному театрі для дітей та юнацтва представили роботи театральні студії, акторами яких є особи з інвалідністю відділень денного перебування територіального центру «Берегиня», спеціальної школи, обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів.

Територіальний центр «Берегиня» представили театральна студія «Забава» з виставою «Вередливі хлопці» (уривок з «Кайдашевої сім'ї» на сучасний лад, режисер Людмила ЗАЄЦЬ) художньо-театральна студія «Промінь надії» з виставою «Лісова пісня» (режисер Людмила ГОЛОВАЧ), театральний гурток «Від серця до серця», в якому разом плідно працюють особлива молодь та слухачі курсів «Університету третього віку» з виставою «За двома зайцями» (режисер Галина ЦИЛЮРІК).

Художньо-театральний колектив «Перлинки» обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів підготував виставу «На чуже не зазіхай», колектив «Art-Барвінок» спеціальної школи – виставу «Дон Кіхот» (керівник Ірина ГЛОБЕНКО), візочник Микола ПЕДОРЕНКО та його дружина Людмила станцювали вальс на візку, Марія ДУХНО прочитала монолог Ліни КОСТЕНКО «Руан».

Вистави, сценічні костюми та ролі ретельно підбирались, бо для акторів участь у подібній акції – це справжня перемога і, перш за все, над собою та власними вадами. Кожен, хто відвідав даний захід, міг зробити благодійний внесок на лікування людей з обмеженими можливостями.

Серед присутніх на святі також були заступник міського голови Альона Дмітрєвская, начальник департаменту соціального захисту наслення Тетяна МАСІК та депутат міської ради Денис БУТЕНКО.

Заступник міського голови Альона Дмітрєвская від імені очільника Сум звернулась до присутніх: «Ваша сила волі вражає. Попри свій діагноз, ви не зламались, а стали навпаки сильнішими. Кожен із вас справжній борець. І я щиро бажаю, щоб прагнення жити повноцінно, емоційно і насолоджуватись кожною хвилиною, ніколи вас не полишало вас».

За вагомий особистий внесок у вирішення питань захисту прав та інтересів людей з особливими потребами, плідну співпрацю та з нагоди Міжнародного дня людей з обмеженими можливостями Альона Дмітрєвская вручила матерям дітей з обмеженими можливостями Олені ХУДЯКОВІЙ, Ірині ШЕПІЛЬ та Олені БЕЗКОСТІЙ Грамоти міського голови та книги – дитячі путівники «Казкове місто Суми».

Також Грамоти міського голови отримали директор територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» Інна ГАЛІЧЕНКО та завідувач відділення денного перебування інвалідів з розумовою відсталістю «Спільнота» територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» Надію МАНЬКО.

Учасники театрального дійства отримали від міської влади солодощі та подарунки.