005.jpg

Сумське міське управління юстиції продовжує інформувати населення з питань, що стосуються Конституційних прав та свобод громадян переміщених з тимчасово окупованої території та території проведення АТО.

Як повідомлялося раніше, постановою № 505 від 01 жовтня 2014 року Кабінету Міністрів України запроваджено щомісячну грошову допомогу особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг. Цією ж постановою затверджено Порядок надання такої допомоги зазначеним категоріям осіб.

В продовження урядових ініціатив, 05 листопада 2014 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 637 «Про здійснення соціальних виплат особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції».

 Цією постановою установлено призначення та продовження виплати пенсій (щомісячного довічного грошового утримання), довічних державних стипендій, усіх видів соціальної допомоги та компенсацій, матеріального забезпечення, надання соціальних послуг за рахунок коштів державного бюджету та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції. Такі призначення та виплати здійснюються відповідними органами пенсійного фонду чи соціального захисту населення за місцем тимчасового проживання чи перебування осіб даної категорії згідно з Довідками про взяття їх на облік як осіб, що переміщаються із тимчасово окупованої території чи районів проведення АТО.

Раніше, постановою № 509 від 01 жовтня 2014 року Кабінет Міністрів України затвердив Порядок оформлення і видачі таких Довідок. Для оформлення і отримання Довідки про взяття на облік, особа переміщена із тимчасово окупованої території України чи з районів проведення антитерористичної операції повинна звернутися з письмовою заявою до органу соціального захисту населення за місцем свого тимчасового проживання чи перебування. Таку довідку особа може отримати також звернувшись до житлово-комунальної установи чи до сільської/селищної ради (в сільській місцевості).

Таким чином, держава врегулювала ще одне болюче питання щодо соціального захисту громадян які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення АТО, надавши їм можливість оформляти та отримувати пенсії, державні стипендії та інші соціальні виплати не за місцем їх постійного проживання, а за місцем тимчасового перебування.

З повним текстом постанови Кабінету Міністрів України від 05.11.2014

№ 637 можна в газеті «Урядовий кур’єр» № 220 від 26 листопада 2014 року.

Сумське міське управління юстиції доводить до відома осіб, які переміщаються з тимчасово окупованої території України та районів проведення АТО до м. Суми адреси територіальних органів пенсійного фонду та соціального захисту населення:

  • Управління пенсійного фонду України у м. Суми: м. Суми, вул. Шкільна, 17;
  • Управління соціального захисту населення Сумської міської ради: м. Суми, вул. Харківська, 35.