004.jpg

Вимушені переселенці потребують особливої підтримки від держави, яка, в свою чергу, забезпечує гарантії, передбачені як законодавством України, так і міжнародними договорами. Одна з обов’язкових умов отримання статусу переселенця – це довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Наявність такої довідки дозволяє отримувати щомісячну адресну допомогу на проживання; переоформити соціальні виплати (пенсію, соціальні допомоги); влаштувати дитину в садок/школу; отримати доступ до медичного обслуговування; отримувати технічні та інші засоби реабілітації і реабілітаційні послуги тощо.

Кабінет Міністрів України продовжив дію адаптивного карантину на території України до 31 березня 2022 року. Змін у порядку видачі довідки про взяття на облік ВПО у зв’язку із запровадженням обмежувальних карантинних заходів не було. Це означає, що таку довідку під час карантину може видати виключно орган соціального захисту населення за місцем фактичного проживання/перебування ВПО.

Для отримання довідки ВПО громадянам, які проживають на території Сумської міської територіальної громади, необхідно звернутися із заявою про взяття на облік (форма затверджена Мінсоцполітики: https://dszn.smr.gov.ua/blanki-zayav-dlya-vnutrishnoperemishhenih-osib/) до Громадської приймальні департаменту соціального захисту населення Сумської міської ради (вул. Харківська, буд. 35).

Заява подається внутрішньо переміщеною особою (в тому числі неповнолітніми дітьми віком 14-18 років) особисто, а малолітніми дітьми (до 14 років), недієздатними особами або особами, дієздатність яких обмежено, – через законного представника. Під час подання заяви пред’являється документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, та/або свідоцтво про народження дитини.

Якщо у поданому документі відсутня відмітка про реєстрацію місця проживання на території, з якої здійснюється внутрішнє переміщення, необхідно надати докази, що підтверджують факт проживання на такій території на день виникнення обставин, що спричинили внутрішнє переміщення. Це може бути військовий квиток з відомостями щодо проходження військової служби, трудова книжка із записами про трудову діяльність, документ, що підтверджує право власності на рухоме або нерухоме майно, документ про освіту або довідка з місця навчання, медичні документи тощо.

Зважаючи на карантинні обмеження щодо прийому громадян, перед зверненням до департаменту з питання отримання довідки про взяття на облік ВПО необхідно попередньо зателефонувати та записатись на прийом (телефони для запису – 788-888; 787-122, 787-123, 050-407-81-99, 050-407-80-02).