0012.jpg

Основною метою діяльності Центру є надання всебічної соціальної підтримки та фізичної реабілітації учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та членів їх сімей. Протягом півріччя здійснювалося взяття на облік та обслуговування учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та членів їх сімей, формувалися особові справи отримувачів послуг, велась активна співпраця з іншими установами з метою вирішення соціальних, побутових, земельних та інших питань отримувачів послуг. Вчасно підготовлені та подані звіти та інформації на виконання контрольних справ, розпорядчих документів.

Виготовлено технічний паспорт на будівлю Центру. Налагоджена співпраця з управлінням капітального будівництва та дорожнього господарства Сумської міської ради з приводу розробки проектно-кошторисної документації на переобладнання кабінетів, а саме, забезпечення водопостачання та водовідведення у кожному кабінеті медичного спрямування, де організовано прийом лікарів. Проведення даних заходів є однією з умов для отримання ліцензії на ведення медичної діяльності в Центрі.

Налагоджено співпрацю з благодійним фондом «Хельвеція», який надав в якості благодійної допомоги для Центру офісні меблі. Також налагоджено співпрацю з волонтерами, з їх допомогою було придбано пилосос, ялинка, іграшки та надано допомогу у вигляді тимчасового користування кріслом колісним одній особі.

Проводилась робота з приватними спортивними закладами, басейнами та театрами щодо пільгового відвідування їхніх закладів для учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та членів їх сімей.
Укладено договір про співробітництво з ТОВ « Сумський обласний центр служби крові по створенню «Банку компонентів донорської крові» Центру учасників АТО. Кров збирається на випадок потреби, надавати допомогу дітям Сумщини, а по можливості направляти шпиталі бойових дій.

За І півріччя 2018 року до Центру звернулося 787 отримувачів послуг (з них 209 учасників бойових дій звернулися вперше).

Протягом І півріччя 2018 року відділенням соціальної адаптації було надано 7093 послуги 4073 особам, а саме:

- юрисконсультом надано 41 послуга 35 особам;

- соціальним працівником надано 330 послуг 328 особам;

- психологом надано 282 послуги 247 особам;

- фахівцем з соціальної роботи надано 3396 послуг 1670 особам;

- соціальним педагогом надано 593 послуги 471 особі;

- 732 послуги з масажу отримали 288 осіб;

- 1719 послуг з лікувальної фізкультури отримало 1034 особи.

На базі Центру у якості волонтерської допомоги проводилися:

- курси з англійської мови 2 рази на тиждень, які відвідувало 12 дітей учасників бойових дій;

- комп’ютерні курси 2 рази на тиждень для учасників бойових дій та членів їх сімей, відвідувало по 4 особи;

- заняття з йоги для жінок 2 рази на тиждень, займалися по 8 осіб;

- спортивні заняття для дітей з панкратіону по 3 рази на тиждень займалися 8 дітей учасників бойових дій;

- майстер-класи для дітей з арт-розпису петриківським способом, виготовлення святкових подарунків та оберегів.

Основні проблеми з якими звертаються до Центру:

- за станом здоров’я – 36,58%;

- питання отримання земельних ділянок – 35,77%;

- поліпшення житлових умов – 23.80%;

- перекваліфікація, отримання освіти – 11,96%;

- працевлаштування – 2,20%;

- психологічна допомога – 0,69% (заявлено в анкеті).

Проблеми цієї категорії громадян вивчалися під час соціальних інспектувань та розглядаються спеціалістами відділу соціальної адаптації.

Індивідуальна робота спрямована на вирішення проблемних питань з якими звертаються отримувачі послуг. Шляхом консультування, вивчення проблеми (діагностичної роботи) та психокорекційної роботи вдалося досягнути позитивних результатів. Найбільш поширеними запитами серед учасників бойових дій в цей період є: порушення сну, підвищена емоційність, тривожність, нав'язливі думки та ін.

Групова робота спрямована на соціалізацію особистості, розвиток її психологічної культури. Такі форми роботи як інформаційні години, лекції, практичні заняття, заняття з елементами тренінгу, кінотренінги дають можливість розширити свої знання з того чи іншого питання, знайти шляхи вирішення різних життєвих ситуацій, дають можливість заспокоїтись та відволіктися від буденних проблем. Були проведені заняття «Терапія тишею», психологічний практикум «Емоційне вигорання», психологічні кінотренінги, заняття з елементами тренінгу «Арт-терапевтичні методи подолання психологічного стресу».

З метою створення сприятливих умов для всебічного розвитку отримувачів послуг, їх адаптації в соціумі, культурного розвитку особистості, формування ціннісних орієнтирів, сприйняття власної індивідуальності, впевненості в собі, усвідомленому виборі здорового способу життя, в Центрі соціальним педагогом проводяться різноманітні організаційні заходи,які охоплюють інтереси учасників бойових дій та членів їх сімей.

Надавалася допомога учасникам бойових дій в отриманні земельних ділянок 2 га. Обговорювалася програма про забезпечення житлом та земельних ділянок під забудову для учасників бойових дій.

Були проведені зустрічі у форматі круглих столів, координаційних рад, з головами громадських організацій з метою запропонування та складання меморандумів про співпрацю. На даний час підписані меморандуми про співпрацю з ГО «Кризовий центр психічного здоров’я», Громадською спілкою «Об’єднання учасників АТО «ПОБРАТИМ», ГО «Автомайдан Суми», Сумським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Сумським обласним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів, підписана угода про співпрацю з Сумським міським центром зайнятості, підписано угоду про наукове співробітництво Навчально-наукового інституту фізичної культури Сумського державного педагогічного університету ім. А.С. Макаренка.

Підтримувалися ідеї громадських організацій, які приймали участь в грантах по залученню іноземних коштів на програми по допомозі учасникам бойових дій та учасникам АТО.

У якості благодійної допомоги було придбано для користування сучасний мобільний телефон та відкрито «гарячу лінію», де отримувачі послуг можуть отримати консультації щодо послуг Центру. Створюються групи учасників бойових дій в «Viber», «WhatsApp» для більш тісного спілкування з отримувачами послуг.

Для вирішення питань стосовно соціального, морального, фізичного та психологічного покращення отримувачів послуг проводиться співпраця з місцевими органами виконавчої влади, соціального захисту населення, охорони здоров’я, внутрішніх справ, центром зайнятості, центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, навчальними закладами, об’єднаннями громадян, волонтерами, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форм власності.