001.jpg

За період з жовтня 2017 року по жовтень 2018 року було проведено 24 засідання Ради антитерористичної операції та членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції при міському голові, на яких розглядались наступні питання:

1. Організація роботи Ради, внесення пропозицій по зміні Положення «Про Раду учасників антитерористичної операції та членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції при міському голові», залучення членів Ради до участі у засіданнях постійних комісій Сумської міської ради - виконано.

2. Введення до складу виконавчого комітету Сумської міської ради члена Ради Коваленка В.В.- виконано.

3. Представництво у складі Координаційної ради учасників антитерористичної операції в Сумській області (Тимофієв А.П.) - виконано.

4. Розгляд заяв на надання у власність земельних ділянок у м. Суми учасникам АТО (розглянуто 487 заяв).

5. Розподіл земельних ділянок учасникам АТО в м. Суми по вул. М. Кощія – вул. М. Данька – виконано ( опрацьовано більше 500 пакетів документів учасників АТО, які подали заяви стосовно надання дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок в районі вул. М.Кощія – вул. М.Данька, систематизовано їх в єдиний реєстр, що дозволило в стислий термін зробити «розподіл» 253 земельних ділянок у вказаному районі м. Суми між учасниками АТО за допомогою електронної системи RANDOM; в подальшому прийняте рішення СМР від 25.07.2018 № 3635-МР).

6. Участь у розробленні містобудівної документації у м. Суми по вул. М. Кощія – М. Данька, вул. Проектній, 12, вул. Нахімова (звернення до розробника документації – ТОВ «СіАП», управління архітектури та містобудування міської ради, участь в засіданнях містобудівної ради з цих питань).

7. Обговорення та надання пропозицій щодо змін та доповнень до Програми забезпечення житлом учасників антитерористичної операції на 2016-2021 рік – виконано (прийняте рішення Сумської міської ради від 21.12.2017 р. № 2902-МР).

8. Реалізація рішення Сумської міської ради від 21.12.2017 р. № 2902-МР «Про внесення змін до рішення Сумської міської ради від 07 липня 2016 року № 954–МР «Про затвердження Порядку забезпечення житлом учасників антитерористичної операції на 2016-2021 роки» (прийнято на розглянуто 167 заяв від учасників бойових дій на надання матеріальної допомоги на придбання житла, призначена одноразова допомога у розмірі 350 тисяч 60 учасникам АТО за рішенням СМР від 08.08.2018 № 3733-МР).

9. Виділення матеріальної допомоги учасникам АТО та членам їх сімей, зокрема добровольцям-учасникам АТО.

10. Звернення до міського голови, директора департаменту забезпечення ресурсних платежів Сумської міської ради щодо резервування земельних ділянок для сімей загиблих учасників АТО, зокрема по вул. Кощія –Данька в м. Суми (зарезервувати і за кошти міського бюджету виготовити проекти землевідведення на земельні ділянки, які будуть визначені).

11. Звернення до міського голови з ініціативою про створення робочої групи у складі представників департаменту забезпечення ресурсних платежів міської ради, постійної комісії з питань архітектури, містобудування, регулювання земельних відносин, природокористування та екології міської ради, правового управління міської ради та Ради з метою відпрацювання дієвого механізму надання дозволів учасникам АТО, пов’язаних з реалізацією їх права на отримання земельних ділянок у м. Суми – виконано (розпорядження міського голови від 16.01.2018 № 13-Р «Про робочу групу з питань розподілу земельних ділянок учасникам АТО»)

12. Звернення до Президента України з вимогою об’єктивного та публічного розслідування події, що сталася 03.03.18 у м. Київ (напад спецпризначенців на табір протестувальників – учасників АТО на площі Конституції), притягнення керівників правоохоронних органів, винних у ситуації щодо побиття ветеранів АТО, до кримінальної відповідальності; звернення за фактом екстрадиції добробатівця Тимура Тумгоєва до Росії .

13. Звернення до Президента України, Прем'єр-міністра України, Голови Верховної Ради України з проблемних питань працевлаштування учасників АТО.

14. Звернення до міського голови з вимогою доручити управлінню архітектури та містобудування Сумської міської ради відповідно до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» розпочати процедуру внесення змін до Генерального плану м. Суми, а департаменту забезпечення ресурсних платежів Сумської міської ради визначити земельні ділянки, у відношенні до яких може бути змінене цільове призначення на «будівництво та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд» з земель інших видів цільового призначення – виконується (підготовлений проект рішення про проведення інвентаризації земель 12 мікрорайону).

15. В 2018 році представниками Ради АТО також було ініційовано проведення інвентаризації земель в м. Суми, яка в подальшому може бути надана у власність учасникам АТО, та підтримано питання щодо надання дозволу Міністерству оборони України щодо розроблення технічної документації на території «Військового містечка» в м.Суми.
16. Звернення до міського голови з вимогою доручити департаменту забезпечення ресурсних платежів Сумської міської ради оформити право на земельні ділянки у м. Суми для будівництва багатоповерхових житлових будинків з метою забезпечення житлом учасників АТО та укласти договори з забудовниками, в яких передбачити виділення квартир для забезпечення житлом учасників АТО - членів територіальної громади м. Суми.

17. Участь у роботі погоджувальної комісії з розгляду спірних питань при проведенні громадських слухань проекту містобудівної документації «Детальний план території між вул. Харківська, пр-т ім. Михайла Лушпи, вул. Івана Сірка» з метою захисту прав та інтересів учасників АТО, що мають відношення до питання, яке обговорюється на засіданнях вказаної комісії.

18. Звернення до міського голови з ініціативою підтримати створення храму для учасників АТО на пл. Покровська.

19. Питання харчування в закладах та шкільних навчальних закладах дітей учасників бойових дій, в т.ч. на території інших держав.

20. Питання надання матеріальної допомоги на проведення ремонтних робіт сім’ї загиблого Героя України Сергія Табали - вирішено.

21. Звернення до міського голови та Сумської міської ради з вимогою унеможливлення і вчинення протиправних дій та зловживання повноваженнями головою постійної комісії з питань архітектури, містобудування, регулювання земельних відносин, природокористування та екології міської ради Степченком В.Г. – виконано.

Стосовно роботи членів Ради на умовах представництва інтересів учасників АТО, слід зазначити наступне:

Для участі в засіданнях в постійній комісії з питань архітектури, містобудування, регулювання земельних відносин, природокористування та екології Сумської міської ради ( далі – постійна комісія СМР) було призначено Дубодєлова В.К., Волощенка О.Е., Борзаницю В.М., Попова О.М. та Коваленка В.В.

Протягом звітного періоду вказані представники Ради АТО брали активну участь у всіх без виключення засіданнях наведеної постійної комісії СМР, надавали методичну, консультаційну та практичну допомогу учасникам АТО у вирішенні питань, пов’язаних з роботою комісії (надано більш ніж 250 консультацій).

У період з грудня 2017 по вересень 2018 року відбулось 28 засідань постійної комісії СМР, в ході яких було розглянуто більш ніж 400 питань пов’язаних з учасниками АТО та членами сімей загиблих учасників АТО.

Під час роботи постійної комісії:

- надано дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок учасникам АТО – 234;

- затверджено проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок та надання їх у власність учасникам АТО – 56;

- надано дозволів учасникам АТО на розроблення технічної документації щодо поділу земельних ділянок – 12;

- в зв’язку з рішенням Ради АТО відмовлено 3 особам в затвердженні проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок та надання їх у власність (процедура виготовлення документів по мовчазній згоді на ділянках зарезервованих за сім’ями загиблих учасників АТО);

- відмовлено в розгляді земельних питань на постійній комісії СМР в зв’язку з не проходженням Ради АТО – 14;

- відмовлено в наданні дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок учасникам АТО: - в зв’язку з невідповідністю місця розташування земельної ділянки містобудівній документації – 36; - в зв’язку з раніше наданими дозволами на ці земельні ділянки іншим учасникам АТО – 35;

- відкладено розгляд земельних питань та інший термін в зв’язку з необхідністю отримання додатково інформації (ГУ Держгеокадастру, Департаменту забезпечення ресурсних платежів та Управління архітектури та містобудування СМР) – 65.

По кожному питанню, яке відносилось до сфери інтересів учасників АТО та яке розглядалось постійною комісією СМР, представники Ради усіляко відстоювали інтереси учасників АТО, намагаючись при цьому не допускати порушень прав інших осіб та вимог діючого законодавства, висловлювали своє принципове ставлення до своєчасності та обґрунтованості прийнятих комісією рішень, надавали свої пропозиції членам комісії та допомагали учасникам АТО вирішити їх питання.

За ініціативою Ради було представлено до нагородження відзнаками різного ступеню 43 особи.