002.jpg

3 травня 2022 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову № 531, якою внесено зміни до Порядку призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме.

Згідно з внесеними змінами тимчасова державна допомога призначатиметься з урахуванням матеріального стану сім’ї, у якій виховується дитина, в розмірі, що дорівнює різниці між 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

  • Максимальний розмір тимчасової допомоги для дітей віком до 6 років становитиме - 2100 грн., для дітей віком від 6 до 18 років – 2618 грн.
  • Мінімальний розмір допомоги для дітей віком до 6 років становитиме 1050 грн, для дітей віком від 6 до 18 років – 1309 грн.

Слід зазначити, що до внесення змін тимчасова допомога призначалась у розмірі що становив різницю між 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу (прожитковий мінімум на дітей до 6 років з 01.01.2022 – 2100 грн., на дітей віком від 6 до 18 років – 2618 грн.).

Важливо! Тимчасова допомога у підвищених розмірах надається починаючи з 1 січня 2022 року.

У зв’язку з цим департаментом буде проведено з січня 2022 року перерахунок розміру допомоги сім’ям, які її отримували у січні – травні 2022 року, з урахуванням виплачених сум цієї допомоги. Перерахунок буде проведено без додаткового звернення громадян.

Нагадуємо, тимчасова допомога призначається на дітей віком до 18 років у разі, коли:

  • відомості про одного з батьків (платника аліментів) внесено до Єдиного реєстру боржників у зв’язку з несплатою ним аліментів;
  • стосовно одного з батьків здійснюється кримінальне провадження або він перебуває на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, якого визнано в установленому порядку недієздатним, а також перебуває на строковій військовій службі;
  • місце проживання (перебування) одного з батьків не встановлено.

Для призначення тимчасової допомоги подаються:

Інформація про склад сім’ї заявника зазначається в декларації.

Додатково, залежно від підстав, на яких призначається тимчасова допомога, подаються такі документи:

  • рішення суду (виконавчий лист) про стягнення з одного з батьків аліментів на дитину; довідка державної виконавчої служби, що підтверджує факт несплати аліментів одним з батьків протягом шести місяців, що передують місяцю звернення;
  • довідка відповідної установи про здійснення стосовно одного з батьків кримінального провадження або про його перебування на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, визнання його в установленому порядку недієздатним, а також перебування на строковій військовій службі;
  • повідомлення органу внутрішніх справ про те, що місце проживання (перебування) одного з батьків дитини не встановлено.

Телефони для консультацій: 788 - 888 (багатоканальний), 050-407-81-99, 050-407-80-02.