Print
Hits: 4684

Наступив новий 2016 рік, рік нових сподівань та очікувань. З тривогою в серці всі очікували цей рік. В країні як і в минулому році нестабільне економічне та політичне становище, але озираючись назад, з великою радістю і задоволенням ми згадуємо минулий рік. Не дивлячись ні на що, ми з гордістю можемо сказати, що наша установа вистояла в ці важкі часи, наші вихованці, як і раніше отримали багато знань, навичок, любові, здобули нові практичні вміння. Завдяки Управлінню соціального захисту Сумської міської ради ми працювали по програмі «Надання послуг денного догляду, соціальної реабілітації і абілітації інвалідам і дітям-інвалідам з розумовою відсталістю». Наша установа отримала фінансову підтримку з міського бюджету м.Сум і ми змогли реалізувати всі цілі і завдання, які ставили перед собою в 2015 році.

Цільова аудиторія програми: особи з інтелектуальною недостатністю, які проживають в м. Суми: 20 осіб на базі реабілітаційної установи та 11 осіб в домашніх умовах. Це інваліди і діти-інваліди з діагнозами: F - 71, 72, 84, 20; G - 6-80, 80; ДЦП, хвороба Дауна, синдром Ретта, епілепсія, мікроенцефалія, фінілкетонурія, порушення обміну Проліна

1455101892 f1 2 1455101880 f2 1455101878 f3 1455101959 f4

Мета програми: надання денного догляду особам з інтелектуальною недостатністю на базі реабілітаційної установи, а також проведення соціальної реабілітації на базі реабілітаційної установи та в домашніх умовах.

Завдання програми: забезпечення денного догляду інвалідам і дітям-інвалідам з розумовою відсталістю в умовах реабілітаційної установи;; забезпечення соціальної реабілітації інвалідам і дітям-інвалідам з розумовою відсталістю в умовах їх проживання, абілітація інвалідів і дітей-інвалідів, транспортування інвалідів і дітей-інвалідів до інституту громадського суспільства, до дому та іншого можливого місця надання соціальних послуг.

1455102427 w1 1455102504 w2 1455102446 w3

Послуги, які надаються в установі: денний догляд; психолого-педагогічна реабілітація; соціальна та побутова реабілітація; працетерапія; арт-терапія; абілітація; консультування; транспортування; реабілітація на дому; юридична допомога.

Основні види діяльності: діагностування; консультування; реабілітація; корекція; профілактика.

Наша робота в установі спрямована на: надання можливості неповносправним особам розвинути свої здібності в трудовому, образотворчому, музичному напрямку; діяльність, яка сприяє інтеграції в життя суспільства неповносправних осіб за допомогою індивідуальних програм; психологічну підтримку родин, а також їх участь у підготовці та проведенні реабілітаційного процесу; юридичну підтримку родин; проведення навчань батьків неповносправних осіб дітей та волонтерів; проведення свят, виставок, акцій.

Колектив Установи: директор; методист; практичний психолог; вчитель-дефектолог; асистент вчителя-дефектолога; вихователь соціальний по роботі з дітьми-інвалідами; асистент вихователя соціального по роботі з дітьми-інвалідами; медична сестра; водій; бухгалтер.

В установі діє волонтерська програма – залучення молодих осіб до праці з неповносправними особами та безпосереднє спілкування з ними. Вже п’ять років поспіль установа співпрацює зі студентами кафедри корекційної та інклюзивної освіти СДПУ ім.А.С.Макаренка. Студенти щотижня приймають активну участь в роботі установи, працюючи з вихованцями, спілкуючись з ними, даруючи позитивні емоції, нові враження, допомагають педагогам у підготовці до занять (виготовляють необхідні дидактичні матеріали, відшукують необхідні розвиваючі ігри, вірші, пісні та ін.). Напрямки роботи волонтерів з інвалідами і дітьми-інвалідами: соціально-побутові навички; музичне виховання; приготування їжі; техніка; арт-терапія; комунікація; працетерапія; читання; письмо; самообслуговування; фізкультура; ігри.

Щорічно проводиться благодійна акція «Разом зробимо більше!» до Міжнародного дня інваліда та Дня святого Миколая на базі СДПУ ім.А.С.Макаренка.

Педагоги установи тісно співпрацюють з батьками інвалідів і дітей-інвалідів. Батьки приймають активну участь в житті установи, вони займаються зі своїми дітьми вдома, виконують домашні завдання. Впродовж багатьох років наша установа співпрацює з іншими установами: КУ «Сумський спеціальний реабілітаційний навчально-виховний комплекс: ЗОШ 1 ступеня - ДНЗ № 34», центр соціально-трудової реабілітації «Спільнота», Сумський обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів.

Життя нашої установи не обмежується тільки заняттями, ми всі разом, а це: діти, педагоги, батьки, волонтери, спонсори святкуємо різноманітні події. В знаменні для установи дні ми збираємо коло друзів, спілкуємося. В 2015 році ми провели такі заходи: Різдво, Масляна, Великдень, Свято 8-го березня, День захисту дітей, Івана-Купала, 1-е вересня, Свято врожаю, День толерантності, День милосердя та добра, Святого Миколая, Свято Нового року, дні народження дітей.

Святкову атмосферу заходів створили різноманітні за стилем та жанром номери, які показували вихованці установи - пісні, танці, вірші. Гості були приємно вражені талантами наших вихованців А наприкінці заходів як завжди солодкий стіл та подарунки. Багато вражень та позитивних емоцій вихованці отримують від таких зустрічей, вони щиро радіють новим друзям. Найдорожчим для них є відкрите спілкування з новими людьми, радість від прийому гостей. Всі вихованці довго пам’ятають святкові події, які відбувались в стінах нашої установи.

Діти – найдорожчий скарб. Розвивати, підтримувати і заохочувати їх – святий обов'язок сім'ї , установи, влади і громадськості. Тільки тоді наші діти будуть щасливими та впевненими у прийдешньому дні. Це добре розуміють наші спонсори: Благодійний фонд «Технологія» на чолі Петренко Григорія Миколайовича; Сумський жіночий клуб на чолі Верещаги Ірини Валеріївни; ГО «Листівка в життя» на чолі Ферева Валерія Володимировича; Середа Сергій Іванович; Жилін Сергій Іванович; Одинцов Володимир Іванович; Панченко Андрій Анатольович, Кисліцина Марина Вікторівна. Одним із свідчень цього стала реальна допомога нашій установі. Педагогічний колектив, вихованці, їх батьки, адміністрація висловлюють найтепліші слова подяки нашим спонсорам, завдяки їм вихованці нашої установи сповна змогли насолодитися святковими моментами (були закуплені на кошти спонсорів цукерки, соки, фрукти, торти). Наші вихованці отримали подарунки до таких свят: міжнародний день інвалідів, День Святого Миколая, Новий рік та Різдво. Їхня підтримка – свідчення їхнього небайдужого ставлення до проблем наших вихованців. Низький уклін їм за натхненну і самовіддану працю. Для нас важливо, що є такі люди, які піклуються та опікуються дітьми з особливими потребами.

На протязі багатьох років нашу установу підтримують друзі з Німеччини, це Круг Підтримки «Суми допомога». В 2015 році були виділені кошти для придбання нового мікроавтобуса «Газель» для перевезення вихованців установи. Наші вихованці мають багатократні порушення, як розумові так і фізичні, і тому не мають можливості самостійно приїжджати до установи. Велика подяка німецьким друзям, які завжди нас підтримують і не залишають на самоті з нашими проблемами. Хай Господь завжди допомагає та благословляє працю цих людей, які турбуються та віддають своє тепло та любов тим, хто цього особливо потребує.

Також хочеться висловити подяку педагогам нашої установи. Вони наполегливо працюють, відповідально та креативно ставляться до роботи, індивідуально підходять до кожного вихованця, мають глибокі знання з педагогіки та психології але завжди вчаться новому, відвідують семінари та тренінги. Завдяки любові та опіки діти з задоволенням відвідують установу, почувають себе, як вдома, відчувають себе потрібними. Ми любимо та поважаємо наших дітей і саме ці почуття ми і намагаємося передати дітям нашої установи.