Print
Hits: 2367

Зігріти людину увагою, підтримати добрим словом, вселити надію, надати, по можливості, соціально-побутову, психолого-педагогічну допомогу – ось головні завдання працівників реабілітаційної установи змішаного типу (комплексної реабілітації) для осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень - Центру «Сприяння» громадської організації «Феліцитас».

З 2014 року Центр «Сприяння» працює за програмою «Надання послуг денного догляду, соціальної реабілітації і абілітації особам з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень», основною метою якої є надання денного догляду особам з інтелектуальною недостатністю на базі реабілітаційної установи, а також проведення соціальної реабілітації на базі реабілітаційної установи або у домашніх умовах.

На сьогодні цільова аудиторія програми - 32 особи з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень, які проживають у місті Суми, з них: 21 особа, яка обслуговується на базі реабілітаційної установи, та 11 осіб, які отримують послугу у домашніх умовах.

У 2016 році громадська організація «Феліцитас» вкотре подала заявку на участь у конкурсі і отримала фінансову підтримку з міського бюджету, що, у свою чергу, надало змогу реалізувати всі цілі і завдання, які ставили перед собою працівники установи.

Зокрема, як засвідчив підсумковий моніторинг впровадження програми за підсумками роботи у 2016 році, особам з інвалідністю у повному обсязі надавалися такі послуги як: денний догляд, психолого-педагогічна реабілітація, соціальна та побутова реабілітація, працетерапія, арт-терапія, абілітація; консультування, транспортування, реабілітація на дому, юридична допомога.

Серед основних видів діяльності: діагностування, консультування, реабілітація, корекція, профілактика.

Загальна сума коштів, передбачена на виконання програми у 2016 році складала 579109,50 грн. Фактично було витрачено 619100,13 грн., з них: фінансова підтримка за рахунок коштів міського бюджету - 474671,15 грн., власний внесок громадської організації -144428,98 грн.

Ефективність всіх видів реабілітації зростає, коли вона проводиться комплексно. Для надання послуг комплексної реабілітації в установі працює команда фахівців, серед яких: практичний психолог, вчитель-дефектолог, вчитель-логопед, асистент-вчителя, вихователь соціальний, асистент вихователя соціального, медична сестра. Комплексна реабілітація здійснюється відповідно до індивідуального плану, який розробляється спеціалістами установи на основі індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю.

Для досягнення високої ефективності реабілітаційної роботи спеціалісти установи використовують різні форми реабілітації, інноваційні технології, інтерактивні форми.

Колектив установи постійно удосконалює свій досвід роботи. Активно приймає участь у різноманітних семінарах, конференціях, тренінгах, конгресах, які проводяться у різних містах України. Отримані знання застосовує у своїй роботі.

В установі діє волонтерська програма, спрямована на залучення молодих осіб до праці з неповносправними особами та безпосереднє спілкування з ними. Вже шість років підряд установа співпрацює зі студентами кафедри корекційної та інклюзивної освіти Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка. Щорічно до Міжнародного дня інваліда та Дня Святого Миколая на базі вказаного вишу проводиться благодійна акція «Разом зробимо більше!».

Педагоги установи тісно співпрацюють з батьками осіб з інвалідністю, з іншими установами, зокрема: КУ «Сумський спеціальний реабілітаційний навчально-виховний комплекс: ЗОШ І ступеня - ДНЗ № 34», центр соціально-трудової реабілітації «Спільнота».

Протягом 2016 року для вихованців та їх батьків в установі були організовані і проведені святкові заходи: Різдво, Масляна, Свято 8-го Березня, День захисту дітей, Івана Купала, 1-е вересня, Свято врожаю, День толерантності, Міжнародний день інваліда, День Святого Миколая, Свято Нового року, дні народження дітей, ляльковий театр (двічі).