003.jpg

З 2017 року при забезпеченні осіб з інвалідністю та учасників антитерористичної операції санаторно-курортними путівками вперше передбачено вільний вибір санаторно-курортного закладу відповідно до медичних показань. Існуюча до цього часу система закупівлі санаторно-курортних послуг змінена на відшкодування вартості послуг санаторно-курортного лікування (путівки) зазначеній категорії осіб шляхом безготівкового перерахування коштів санаторно-курортним закладам за надані послуги на підставі тристоронньої угоди (особа з інвалідністю/учасник АТО – департамент соціального захисту населення Сумської міської ради – санаторій).

Міністерством соціальної політики України визначена гранична вартість путівки для відшкодування вартості послуг санаторно-курортного лікування, яка у 2017 році становить:

- для інвалідів війни з числа учасників антитерористичної операції та осіб з інвалідністю внаслідок загального захворювання та з дитинства – 5 250,00 грн. (без ПДВ),

- для учасників бойових дій з числа учасників антитерористичної операції – 6 300,00 грн. (з ПДВ),

- для осіб з інвалідністю з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку – 18 217,00 грн. (без ПДВ),

- для громадян, які супроводжують осіб з інвалідністю І групи (за винятком осіб з інвалідністю з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) – 4 691,00 грн.

У разі, коли вартість санаторно-курортного лікування в обраному санаторно-курортному закладі перевищує граничний розмір вартості путівки, особою з інвалідністю чи учасником АТО здійснюється доплата цієї різниці за рахунок власних коштів.

Оздоровлення осіб з інвалідністю та учасників АТО у поточному році буде проведено відповідно до передбачених для департаменту соціального захисту населення Сумської міської ради коштів в межах середньої вартості путівки з урахуванням черговості згідно з датою взяття на облік.

Так, на 2017 рік для оздоровлення передбачено:

- для осіб з інвалідністю внаслідок загального захворювання та з дитинства – 868,1 тис. грн.,

- для учасників бойових дій з числа учасників АТО – 189,0 тис. грн.,

- для осіб з інвалідністю з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку – 491,9 тис. грн.

Термін проходження санаторно-курортного лікування у санаторно-курортних закладах для осіб з інвалідністю становить 18 днів, для осіб з інвалідністю з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку становить 35 днів.

На сьогоднішній день в України надають послуги санаторно-курортного лікування для осіб з інвалідністю з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку 5 санаторіїв: ДП «Санаторно-курортний комплекс реабілітаційний центр «Слов’янський курорт» (Донецька обл.), ДП «Клінічний санаторій ім. Пирогова» ЗАТ «Укрпрофоздоровниця» (Одеська область), ДП «Південь-Курорт-Сервіс «Санаторій «Оризонт» (Одеська область), ТОВ «Санаторій «Арктика» (Запорізька область), ТОВ «Санаторій «Борисфен» (Миколаївська обл.).