005.jpg

З метою забезпечення контролю за виконанням громадською організацією «Товариство допомоги особам з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень, «Феліцитас» програми «Надання послуг денного догляду, соціальної реабілітації та абілітації особам з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень», яка була визнана переможцем конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), спрямованих на надання у місті Суми деяких видів соціальних послуг та базі інституту громадського суспільства та в домашніх умовах, для виконання (реалізації) яких буде надаватись фінансова підтримка з міського бюджету в 2017 році (далі – Програма), та цільовим використанням бюджетних коштів департаментом соціального захисту населення Сумської міської ради в установленому порядку був проведений підсумковий моніторинг впровадження програми за 2017 рік. Звіт за результатами щоквартального моніторингу впровадження програми (реалізації проекту, заходу) затверджено на засіданні конкурсної комісії для розгляду конкурсних пропозицій та проведення моніторингу виконання програм (реалізації проектів, заходів), спрямованих на надання у місті Суми деяких видів соціальних послуг на базі інституту громадянського суспільства та в домашніх умовах, для виконання (реалізації) яких буде надаватись фінансова підтримка з міського бюджету у 2017 році.

Зокрема, як засвідчив підсумковий моніторинг впровадження програми за підсумками роботи у 2017 році, особам з інвалідністю у повному обсязі надавалися такі послуги як: денний догляд, психолого-педагогічна реабілітація, соціальна та побутова реабілітація, абілітація; консультування, транспортування, реабілітація на дому, юридична допомога.

З 32 особами з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень були проведені такі заходи: арт-терапія, художня діяльність, читання, письмо, музичне виховання, прогулянки, ігри, допомога в самообслуговуванні, працетерапія, фізкультура, навчання соціально – побутовим навичкам (приготування їжі, користування грошима, позитивної поведінки, комунікації).

Серед основних видів діяльності: діагностування, консультування, реабілітація, корекція, профілактика.

На сьогодні цільова аудиторія програми - 32 особи з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень, які проживають у місті Суми, з них: 21 особа, яка обслуговується на базі реабілітаційної установи, та 11 осіб, які отримують послугу у домашніх умовах.

Протягом 2017 року для вихованців та їх батьків в установі були організовані і проведені святкові заходи: Різдво, Масляна, Свято 8-го Березня, Великдень, День захисту дітей, 1-е вересня, Свято врожаю, День добра та милосердя, День Святого Миколая, Свято Нового року, дні народження дітей.

Брали участь: у семінарі «Корекція заїкань у дітей та дорослих»; у Конкурсі на найкращий виріб, виготовлений майстернею для людей з інтелектуальними порушеннями; у всеукраїнському семінарі «Реформа децентралізації влади і діяльність ГО на місцевому рівні»; у всеукраїнській нараді «Конвенція ООН про права осіб з інвалідністю – українцям з інтелектуальними порушеннями»; у семінарі «Особлива дитина в звичайній школі. Інклюзивна освіта»; у конференції «Захист сексуальних та репродуктивних прав людей з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень»; у майстер – класі «Логопедична робота з корекції звуковимови у дітей та дорослих»

У 2017 році громадська організація «Феліцитас» вкотре подала заявку на участь у конкурсі і отримала фінансову підтримку з міського бюджету, що, у свою чергу, надало змогу реалізувати всі цілі і завдання, які ставили перед собою працівники установи.

Загальна сума коштів, передбачена на виконання програми у 2017 році складала 1024837,33 грн. Фактично було витрачено 1041582,03 грн., з них: фінансова підтримка за рахунок коштів міського бюджету – 761647,80 грн., власний внесок громадської організації – 279934,23 грн.

Для надання послуг комплексної реабілітації в установі працює команда фахівців, серед яких: практичний психолог, вчитель-дефектолог, вчитель-логопед, асистент вчителя-дефектолога, вихователь соціальний, асистент вихователя соціального, медична сестра. Комплексна реабілітація здійснюється відповідно до індивідуального плану, який розробляється спеціалістами установи на основі індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю.

Колектив установи постійно удосконалює свій досвід роботи, активно бере участь у різноманітних семінарах, конференціях, тренінгах, конгресах, які проводяться у різних містах України. Отримані знання застосовує у своїй роботі.

Спеціалісти установи тісно співпрацюють з батьками осіб з інвалідністю, з іншими установами, зокрема: КУ Сумський спеціальний реабілітаційний навчально – виховний комплекс: «Загальноосвітня школа І ступеня – дошкільний навчальний заклад для дітей, які потребують корекції фізичного та розумового розвитку № 34», відділення денного перебування інвалідів з розумовою відсталістю «Спільнота» КУ «СМТЦСО (НСП) «Берегиня».