001.jpg

Найбільш ефективним засобом регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин, узгодження інтересів працюючих, роботодавців та уповноважених ними органів залишається колективний договір. Розробляють і укладають колективний договір з урахуванням вимог Кодексу законів про працю України, Законів України «Про колективні договори і угоди», «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», «Про відпустки» та галузевих нормативно-правових актів.

Відповідно статті 17 Кодексу законів про працю України колективний договір набирає чинності з дня його підписання представниками сторін або з дня, зазначеного у ньому. Після закінчення строку чинності колективний договір продовжує діяти до того часу, поки сторони не укладуть новий або не переглянуть чинний, якщо інше не передбачено договором.

З перебігом часу можуть змінюватися умови, що впливають на відносини сторін колективного договору, внаслідок чого виникає необхідність внесення змін до чинного колективного договору. При цьому, зміни та доповнення до колективного договору протягом строку його дії можуть вноситися тільки за взаємною згодою сторін у порядку, визначеному колективним договором (стаття 14 Закону України «Про колективні договори і угоди»).

Крім того, законодавством передбачено, що внесення змін і доповнень є обов’язковим, якщо вони обумовлені зміною чинного законодавства, колективних угод вищого рівня, якщо дія їх положень поширюється на суб’єктів сторін колективного договору.

Відповідно до статті 15 Кодексу законів про працю України колективні договори підлягають повідомній реєстрації в органах місцевого самоврядування.

Для отримання більш детальної інформації щодо змісту колективного договору, порядку його укладання та реєстрації необхідно звернутися до департаменту соціального захисту населення Сумської міської ради (в. Харківська, 35, каб. 209, т. 60-45-02).